Naučnici objasnili zašto su borovnice toliko zdrave

Zdravlje 01. avg 202208:51 > 08:535 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako su sitne, borovnice sadrže mnoštvo hranjivih supstanci koje mogu pozitivno da utiču na vaše dugoročno zdravlje.

Antioksidansi u borovnicama smanjuju rizik od bolesti

Većina voća i povrća snažan je izvor polifenola, antioksidansa koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u telu. Ako je telo usred hronične upale, što se događa kada se nosi sa oksidativnim stresom u imunskom sistemu, sklonije je razvoju bolesti.

Povezane vesti

Istraživanje je zaključilo da polifenoli mogu da smanje oksidativni stres i upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti.

Konkretno, borovnice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini, za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u telu koji dovode do određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, pa čak i neurološki pad.

Antocijanini takođe nose pigment zbog kog borovnice imaju svoju poznatu bogatu plavu boju.

Pomažu u snižavanju lošeg holesterola

Jedan od specifičnih načina na koji borovnice mogu da smanje rizik od bolesti je snižavanje nivoa LDL-a, takozvanog lošeg holesterola u krvi.

LDL holesterol je vrsta holesterola koja se nakuplja u arterijama, ako ga ima previše u krvi, a nema dovoljno HDL-a, takozvanog dobrog holesterola, za prenos LDL-a nazad u jetru.

Istraživanje objavljeno u časopisu „The Journal of Nutrition“ otkrilo je da su učesnici koji su konzumirali borovnice prijavili 27 odsto niži nivo LDL holesterola za samo osam nedelja, smanjujući rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Odličan su izvor vlakana

Uopšteno, mnoge vrste bobičastog voća snažan su izvor vlakana. Kako piše „JAMA Network“, konzumiranje dovoljno vlakana u ishrani povezana je sa dugovečnošću zbog načina na koji vlakna stabilizuju šećer u krvi i smanjuju LDL holesterol.

Jedna je studija otkrila je da su za svakih osam grama povećanja vlakana u ishrani učesnici mogli da smanje rizik od smrti, kao i slučajeve bolesti srca, dijabetesa i kolorektalnog karcinoma, između pet i 27 odsto.

Vlakna su takođe zasitna, što znači da vam pomažu da se duže osećate sito. Američko udruženje za srce preporučuje unos najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje. Jedna šoljica borovnica sadrži oko četiri grama vlakana.

Sadrže značajne količine vitamina C

Borovnice su bogate vitaminom C. Jedna šoljica sadrži oko 15 osto vaše preporučene dnevne doze. ovog vitamina, koji deluje kao snažan antioksidans i koji se bori protiv slobodnih radikala, dok takođe blagotvorno deluje na nervni, imunski, krvni i koštano-zglobni sistem, piše The Healthy, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar