Napici koji mogu da utiču na efikasnost antibiotika

Zdravlje 18. mar. 202121:33
Podeli:
Lekovi
Izvor: Foto: Shutterstock

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih dostignuća 20. veka. Njima se leče bakterijske infekcije, pa se ubrajaju u grupu najčešće korišćenih lekovima.

Poznato je da bakterije mogu da postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Osim toga interakcija antibiotika i nekih napitaka može da ima neželjene posledice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni sa jednim lekom jer interakcija može da bude opasna, upozorava dr Tomas Lešar, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista (BDI).

Povezane vesti

Alkohol može da povećati ili smanjiti efekat lekova, a lekovi mogu da pojačaju efekat  alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

„U kombinaciji sa alkoholom antibiotik metronidazol, koji se prepisuje za vaginalne i crevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje”, rekao je dr Lešar.

Mleko

Mleko i ostali mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisustva kalcijuma. „Kalcijum poništava efekat mnogih lekova, posebno antibiotika”, tvrdi Ursula Selerberg, portparol nemačke farmaceutske komore.

“Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilni da kroz zid creva ne ne mogu da se probiju u krvotok“, objasnila je.

Rezultat toga je da se lekovi ne metabolišu i njihov aktivni sastojak se izluči bez ikakvog efekta. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona.

Selerberg zato savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i dva sata posle uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati za aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neefikasne.

Zbog toga i mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i dva sata posle uzimanja antibiotika. “Uvek je sigurnaija opcija da popijete lek s čašom vode iz slavine“, rekla je Selerberg.

Voćni sokovi

Voćne sokove treba izbegavati pre uzimanja antibiotika.

“Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u crevima i jetri”, objasnila je ona.

Kafa

Efekat stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka može da bude pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo da rezultira ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, pre, tokom ili posle jela? Nema opšteg pravila, kaže Selerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena pre jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati lekari ili farmaceuti, zaključila je.

Komentari

Vaš komentar