Nakon prve doze Džonson i Džonson dodatna doza Moderne ili Fajzera efikasnija

Zdravlje 14. okt. 202115:183 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ljudi koji su prvo primili vakcinu Džonson i Džonson protiv koronavirusa mogli bi da imaju koristi od dodatne doze Fazera ili Moderne, pokazali su preliminarni rezultati američke studije objavljene ove nedelje.

Studija, koju je finansirao Nacionalni institut za zdravlje (NIH), s nestrpljenjem se očekivala u SAD jer se razmatrala mogućnost „mešanja“ vakcina, odnosno korišćenje drugačijih vakcina, u odnosu na prvu, za docepljivanje što trenutno nije dopušteno u SAD.

Povezane vesti

Studija je sprovedena na 458 odraslih osoba koje su pre najmanje 12 nedelja vakcinisane jednom od tri odobrene vakcine u SAD – Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson.

Ove tri grupe podeljene su u tri nove grupe kako bi dobile jednu od dostupnih vakcina kao dodatno cepljenje. Devet grupa sastojalo se od oko 50 ljudi.

Naučnici su zatim analizirali nivo antitela 15 dana nakon docepljivanja.

Za ljude koji su prvobitno bili vakcinisani vakcinom Džonson i Džonson, nivo antitela bio je četiri puta veći nakon docepljivanja istom vakcinom,  35 puta veći nakon docepljivanja Fajzerom i 76 puta veći nakon docepljivanja Modernom.

Nivo antitela za one koji su prvobitno primili Modernu bio je veći „bez obzira na to kojom su vakcinom docepljeni“, u poređenju s onima koji su u početku primali Fajzer ili Džonson i Džonson, navodi se u studiji.

Kao dodatak na to pokazalo se da „nisu utvrđeni nikakvi sigurnosni problemi“ nakon docepljivanja.

Studija, koja još nije prošla recenziju, ima nekoliko ograničenja.

Broj učesnika bio je mali, a imunološku odgovor mogao je vremenom da se razvija i nakon 15 dana koliko je praćen tokom studije.

„Važno je ne zanositi se previše rezultatima“, napisao je na Tviteru Piter Hotez, profesor na „Baylor College of Medicine“.

On je dodao da su rezultati ispitivanja docepljivanja vakcinom Džonson i Džonson koje je sprovela sama kompanija bili „impresivni“.

Studija NIH trebalo bi da podstakne raspravu stručnjaka američke Uprave za hranu i lekove (FDA), koje bi krajem nedelje trebalo da razmotri zahteve za docepljivanjem  vakcina Moderna i Džonson i Džonson.

Docepljivanje Fajzerom već je odobreno u SAD za određenu populaciju, poput osoba starijih od 65 ili više godina, odraslih sa visokorizičnim zdravstvenim stanjima i osoba koje rade na poslovima gde su često izloženi koronavirusu.

Komentari

Vaš komentar