Najčešći razlozi opadanja kose

Zdravlje 30. dec. 202121:15 > 21:191 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Opadanje kose je prirodan proces. Normalno je da u jednom danu izgubimo između 50 do 100 dlaka. Ali, ako primetite da vam opada previše kose, moguće je da je u pitanju neki drugi problem.

Razlozi opadanja kose su različiti, a ovo su najčešći:

Ne jedete dovoljno proteina

Proteini pomažu u izgradnji kose. Ako vam nedostaje protiena, kosa može da prestane da raste i možete da primetite da gubite kosu u značajno većoj količini nego inače.

Povezane vesti

Ženama je potrebno oko 46 grama proteina dnevno. Preporučuje se konzumiranje raznovrsne hranu da bi se u organizam unelo dovoljno proteina. Dakle, ne znači da bi trebalo da konzumirate samo meso.

Nedostatak gvožđa

Vegetarijanci ili osobe koje pokušavaju da ograniče unos mesa mogli bi da imaju problem s nedostatkom gvožđa, a nedostatak gvožđa može da prouzrokuje gubitak kose.

Prema tome, uključite namirnice bogate gvožđem u svoju ishranu. To su namirnice poput batata, soje, sočiva i spanaća.

Pod velikim ste stresom

"Izuzetno stresne situaciju mogu da prouzrokuju gubitak kose šest nedelja do tri meseca nakon stresnog događaja", kaže dermatolog dr Elizabet B. Hausmand.

Dobra vest je da će većini kosa normalno da izraste nakon što se stres smanji, iako to može da potraje i do godinu dana.

Koristite peglu za kosu ili uvijač

Redovno korišćenje fena, pegle za kosu ili uvijača može negativno da utiče na vašu kosu i može da prouzrokuje opadanje kose.

"Veoma visoka temperatura iz fena za kosu i slično može dovesti do lomljenja kose”, ističe dr Hausmand.

Trudnoća

Tokom trudnoće telo prolazi kroz brojne promene. Pri tome se menja i nivo estrogena, što, između ostalog, prouuzrokuje opadanje kose tokom trudnoće.

Ali, i nakon porođaja, možete da počnete da gubite kosu. Nažalost, nema brzog rešenja za to, ali, vremenom će kosa opet da izraste.

Problemi sa štitastom žlezdom

Štitasta žlezda je odgovorna za regulisanje važnih telesnih funkcija poput menstrualnog ciklusa, otkucaja srca i telesne temperature.

Problem sa ovom žlezdom  od vitalnog značaja može da utiče na mnoge aspekte vašeg zdravlja, uključujući vašu kosu, kaže dr Hausmand.

Ako primetite abnormalan gubitak kose, razgovarajte sa svojim lekarom  o eventualnom pregledu štitnaste žlezde.

Počeli ste da pijete novi lek

"Određeni lekovi mogu da dovedu do opadanja kose", kaže dr  Hausmand za "The Healthy".

Kako biste otkrilida li je li vaš lek odgovoran za gubitak kose, pročitajte upozorenja koja idu uz lek i proverite da li je gubitak kose jedna od nuspojava. Ali, nikako nemojte da prestajete da uzimate lekove bez prethodne konsultacije sa doktorom.

Komentari

Vaš komentar