Najčešći razlozi jutarnje teskobe

Zdravlje 13. nov 202110:10 > 10:17
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Normalno je da se ujutru osećate teskobno s vremena na vreme, smatra Rina B. Patel, licencirana obrazovna psihološkinja i sertifikovana analitičarka ponašanja.

„Prezentacije za posao, novi razgovori za posao, testovi za školu ili čak prvi sastanak u vreme doručka mogu da dovedu do jutarnje teskobe“.

Povezane vesti

Ali ako je to nešto više od „s vremena na vreme“, možda bi trebalo ozbiljno time da se pozabavite. Bez obzira na to da li se suočavate sa opštim teskobnim poremećajem ili se samo osećate pomalo iscrpljeno, stručnjaci procenjuju zašto ste došli do toga.

Zašto ste najviše teskobni ujutru?

Ne osećaju se svi teskobno kada se probude, ali nije neuobičajeno ni da se tako osećate.

„Na osnovu mog iskustva, teskoba je obično veća u jutarnjim satima“, rekao je Aleks Dimitriu, lekar medicine sna i osnivač „Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine“ u Kaliforniji i dodao:

„Podaci su pomešani, a neke studije pokazuju i više teskobe kasnije tokom dana“.

Kortizol skače u jutarnjim satima

„Deo teskobe može se pripisati kortizolu, koji je viši kad se probudite“, rekao je Dimitriu.

I iako je to „potpuno normalno“, može da bude izazov ako se već suočavate sa opštom teskobom ili stresom.

„Ako neko oseća teskobu ili stres, osnovni nivo kortizola može da raste i dostićiće vrhunac još u jutarnjim satima“, rekao je doktor.

Navike spavanja takođe mogu da budu faktor rizika

Neverovatno je važno da obratite pažnju na svoj raspored spavanja.

„Cirkadijalni sistem može da igra veliku ulogu kada su u pitanju teskoba i simptomi panike“, rekao je Dimitriu.

On je dodao da se reakcija na stres „bori se ili beži“ zaustavlja noću dok spavate, ali se možda neće smanjiti kod osoba koje su teskobne.

Konstantni stres je ono što može da dovede do osećaja panike kada se oglasi alarm.

„Jutra, naročito početkom nedelje, smatraju se posebnim kritičnim periodom za srčani udar iz istog razloga“, rekao je Dimitriu.

Osnovno mentalno zdravlje ima uticaj

Lindon J. Agiar, licencirani klinički psiholog, rekao je da vaše mentalno zdravlje ponekad može da odredi kad ćete se osećati teskobno.

Dok socijalna anksioznost i opsesivno-kompulsivni poremećaj mogu da budu povezani sa jutarnjom teskobom, „generalizovana anksioznost ili PTSP obično prouzrokuju više teskobe noću i pre spavanja“, a pacijent koji se oporavlja od zavisnosti „verovatno će osećati teskobu u trenucima u kojima je pre bilo uključeno njihovo zavisničko ponašanje“.

Osim ovih posebnih stanja mentalnog zdravlja, „živi snovi, noćni strahovi, simptomi PTSP-a, raspored osobe i nivo stresa, mogu da igraju veliku ulogu kada je u pitanju jutarnja teskoba“, rekao je Agiar i dodao:

„Loš san, loša ishrana i ograničene veštine upravljanja stresom mogu da dovedu i do jake jutarnje teskobe“.

Komentari

Vaš komentar