Najčešći problemi sa kožom na stopalima, kako ih sprečiti i lečiti

Zdravlje 27. maj. 202211:12
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Većina problema sa kožom stopala se može sprečiti. Važno je znati gde i kako može da nastane infekcija kože. Preporuka je da se u kolektivima uvek nose papuče (na bazenima, u saunama, u fitnes centrima), a naročito u tuš kabinama.

Doktorka Džejn Basarovski, specijalistkinja dermatovenerologije, navodi kako je potrebno sprovoditi svakodnevno higijenu stopala sapunom, koja bi nakon pranja trebalo dobro osušiti.

Pročitajte još

Kod pojačanog znojenja preporuča se pranje i više puta dnevno. Odabir čarapa od prirodnih materijala, koje se brzo suše. Izbegavajte da delite peškire ili obuću sa drugim osobama.

U slučaju da promene traju duže vremena i ne prolaze, svakako se treba konsultovati sa dermatologom.

Gljivične i virusne infekcije

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala. Najčešće zahvata područje između prstiju i ispod, na tabanu. Može se dogoditi svakome, a manifestuje se ljuskavom i ispucalom kožom, gotovo uvek praćeno svrabom. Infekcija najčešće nastaje u kolektivima (bazen, sauna, fitnes centar).

Gljivična infekcija neretko može da zahvati i nokte. Nokti potom mogu da promeniti boju i strukturu, da se zadebljaju, ispucaju ili odvoje od kože.

Najčešće nastaje kod starijih osoba, osoba koje imaju slabiji imunitet, dijabetičara, pušača. Osobe koje provode puno vremena u vodi takođe imaju veći rizik od nastanka infekcije. Važno je na vreme postaviti dijagnozu i odgovarajuće lečiti sa preparatima protiv gljivica. Kožne infekcije mogu uspešno da se leče lokalnom terapijom (kremama, mastima), dok se infekcije noktiju leče sa sistemskom terapijom, kroz nekoliko meseci.

Kurje oči i bradavice

Kurje oko je zadebljanje kože u području stalnog pritiska, koje često može biti bolno. Na tako oštećenoj koži može se nadovezati infekcija HPV-om i da nastane bradavica.

Bradavice su zarazne i šire se kontaktom. Mogu biti boje okolne kože, na nivou kože, ispupčene i više bradavica se mogu spojiti u jednu strukturu. Najčešće rastu na tabanima, pa ako su na mestu pritiska, mogu rasti u suprotnom smeru. Neretko su bolne, mogu da imaju i crvene i crne tačkice na površini.

U ambulantnim uslovima mogu da se zalede tečnim azotom, dok se u kućnim uslovima tretiraju raznim pripravcima, koji najčešće sadrže kiseline.

Otečena stopala

Otečena stopala uobičajeno nastaju zbog dugotrajnog stajanja ili sedenja. Često se pojavljuju u trudnoći.

Neretko može da bude znak za poremećenu cirkulaciju, zbog proširenih vena ili zbog šećerne bolesti. Problem s bubrezima ili sa štitnom žlezdom takođe mogu da uzrokuju ovo stanje.

Perutanje i pucanje kože (dishidroza, kontaktni dermatitis)

Perutanje i pucanje kože najčešće je znak gljivične infekcije (atletsko stopalo), međutim može da nastane i kod alergijskih reakcija.

Od kontaktnih alergena česte su alergije na metale (nikl, hrom), na bojila i konzervanse. Slično mogu da izgledaju i promene kod psorijaze stopala.

Mladeži

Rak kože i melanom uobičajeno se povezuje sa suncem izloženim delovima tela, međutim melanom može da nastane i na stopalu, prstima stopala i noktima. Najčešće su to smeđkaste ili crne tačkaste promene.

Zbog različite strukture kože u području tabana, mladeži mogu da izgledaju drugačije od ostalih mladeža. Na noktima su najčešće u obliku linije i nastaju uzdužno, piše Ordinacija.

Komentari

Vaš komentar