Najčešće alergije kod dece u ranom uzrastu i kako bi se mogle sprečiti

Zdravlje 21. nov. 202119:22 > 19:271 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nedovoljno razvijena i osetljiva dečja tela često mogu da razviju alergijske simptome na određenu vrstu hrane, pa zbog toga je dobro da znate koju da izbegavate, a koju da ponudite kada počinjete sa dohranom.

Naučna istraživanja dokazala su da određene namirnice imaju potencijalno snažna alergijska svojstva i to je uiecalo na način kako se one uvode u dečju dohranu, piše Mother.

Povezane vesti

Među osam najčešćih prehrambenih alergena ubrajaju se mleko, jaja, riba, školjke, orašidi, kikiriki, pšenica i soja.

Naučnici smatraju da najmanje jedno od 13 dece, ili najmanje dvoje u svakom razredu, tokom života mogu da razviju alergiju na hranu, a skoro 90 odsto njih će biti povezano sa nekim od ovih osam prehrambenih alergena.

Sa druge strane, menja se koncept kada u prehranu bebe uvesti alergene, pa se granica sa prethodne tri godine pomerila na sadašnjih šest meseci, a postoji sve više dokaza da hrana poput ribe, kikirikija i jaja bi trebalo da bude na jelovniku za dohranu što pre.

U studiji LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) pokazalo se da rano uvođenje te namirnice u dohranu smanjuje za 97 odsto rizik od kasnijih razvoja alergije u rizičnoj populaciji. Razlog je u tome što se alergije razvijaju, a s njima se niko ne rađa.

Što to znači?

Iako je dohrana za neke pojam koji se olako shvata, kod pojedinih roditelja on izaziva strah i uprkos stručnim preporukama, vrlo kasno uvode potencijalne alergene u ishranu. Ponekad je problem u činjenici što deo njih ne zna u kom uzrastu je detetu primereno da se ponudi određena namirnica, dok sa druge strane deo roditelja radije čeka.

Kompanija „Inspired Start“ proizvodi hranu za dohranu koja je posebno osmišljena kako bi se bebu suočilo sa alergenima već u uzrastu od četiri meseca. Prodaju zasebna pakovanja i svako sadrži zaseban alergen, tako da roditelji moguda  vide eventualne posledice. Jedini izuzetak je mleko koje se ne preporučuje da se daje deci mlađoj od 12 meseci. Umjesto toga ponudili su susam, deveti najčešći prehrambeni alergen.

Kako to funkcioniše?

„Inspired Start“ omogućava roditeljima da uvedu u dohranu potencijalne alergene na isti način kao i novu namirnicu – svaki posebno. Pakovanje sadrži četiri najčešća alergena u dozama za po dva dana svaki, kako bi roditelji detetu mogu da posluže kikiriki tokom dva dana, pa sledeća dva dana orašide i tako redom.

Pedijatri preporučuju da se na isti način uvode nove namirnice. Svako pakovanje sadrži organski uzgajano voće, sastojke bez GMO i jedan gram potencijalnog alergena. Razlikuje se jedino pakovanja za orašide u kojem se nalazi po gram badema, oraha i indijskog oraha, pa tako ukupno sadrži tri grama potencijalnog alergena.

Pakovanja su namenjena deci starijoj od četiri meseca, a roditeljima savetuju da primenu alergena produže sve dok deca ne budu u stanju da samostalno jedu čvrstu hranu. Takođe, pire od ribe ili račića odličan je način kako da poslužite proteine staroj deci.

Koliko je bezbedno?

Kad je reč o ovom proizvođaču, svi su proizvodi u skladu sa strogim smernicama Američke agencije za hranu i lekove (FDA), pa su posebno označeni da sadrže alergene sastojke. Kažu ipak da, ukoliko je u porodici bilo slučajeva ozbiljnih alergija i reakcija na hranu, pre uvođena alergena o svemu porazgovarajte sa pedijatrom.

Istraživanja pokazuju da je rizičnoj populaciji rani susret sa alergenima ključan. Dodatni savet  je da detetu ponudite alergen uoči već predviđene posete pedijatru da bi on mogaoda reaguje u slučaju potrebe,prenosi 24 sata.hr

Najčešće alergijske reakcije u ranom uzrastu su blage kožne iritacije, osip ili svrab i to često u ustima ili u ušnom kanalu. Iako se mogućnost da detetu ponudite alergene u ranom uzrastu čini zastrašujućom, ne mora da bude tako. Kombinujte informacije stručnjaka i olakšajte pripremu hrane, ali pre svega verujte svojim instinktima.

Komentari

Vaš komentar