Najbolja i najgora hrana koju možete pojesti pre treninga

Zdravlje 10. jul. 202122:336 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ishrana pre treninga jednako je važna kao i sam trening. Dok će vas neka hrana napuniti energijom, pa ćete biti brži i trenirati upornije, postoji i ona koja je teška za želudac, pa će učiniti da se osećate loše.

Dijetetičarke Kloi Meklod i Džesika Spendlov su za časopis „Bed Threads“objasnile da postoje dva ključna faktora koja utiču na to da li treba hranu ili određeni obrok izbegavati pre vežbanja. To su sadržaj vlakana i masti.

Povezane vesti

„Hrana sa visokim udelom masti, bez obzira da li su zdrave ili zasićene i transmasti, bogata je energijom pa joj je potrebno više vremena za probavu. To znači da će se duže zadržati u želucu, što dovodi do osećaja mučnine dok treninga. Možda mislite da su vlakna zdrava, ali ako se konzumiraju neposredno pre treninga, povećava se rizik od gastrointestinalnih problema“, kaže Kloi.

Ona savjetuju da pre treninga izbegavate povrća poput brokolija i karfiola, mahunarke, uključujući pasulj, sočiva i leblebije,  zatim picu, čips, prženu hranu, alkohol i bilo šta previše začinjeno ili kiselo.

Sa druge strane, ugljieni hidrati su ključni izvor energije i dobro ih je konzumirati pre većine treninga. Dijetetičarke smatraju da veći obrok treba planirati dva do četiri sata pre treninga, dok je manje zalogaje moguće pojesti i sat do dva pre nego što počnete da vežbate.

Dobre opcije su burito, zobene kaše, jaja na tostu, suši, povrtne supe, sendviči sa piletinom, žitarice sa jogurtom i voćem, voćne salate ili domaći smuti, prenosi Index.hr.

Jelo pre treninga pomaže vam da umirite želudac i njegove sokove i suzbijete glad. Većina stručnjaka slaže se da bi uvek trebalo nešto da pregrizete oko 30 minuta pre vežbanja, jer će to pomoći da suzbijete osećaj mučnine tokom treninga.

Komentari

Vaš komentar