Načini na koje možete da se zarazite majmunskim boginjama

Zdravlje 28. maj. 202214:108 komentara
Podeli:
Izvor: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regnery/CDC/Handout via REUTERS

U Evropi i Americi pojavile su se majmunske boginje. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva na razne mere s obzirom na njihovo neuobičajeno širenje, ali ne vidi razlog za uzbunu.

Majmunske boginje su retka bolest prouzrokovana virusom. Spadaju u kategoriju virusa kao i velike boginje, iako majmunske boginje prouzrokuju blaže oblike bolesti. To je virusna zoonoza, što znači da se prenosi na ljude sa životinja, a zatim i sa čoveka na čoveka.

Kako možete da se zarazite?

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom. Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), to znači da može da se prenese preko oštećene kože, disajnim putevima ili sluznice, kao što su oči, nos ili usta. Najčešći načini zaraze majmunskim boginjama su:

Povezane vesti

- putem velikih respiratornih kapljica

"Za prenošenje putem kapljica iz disajnih puteva potreban je produženi kontakt licem u lice", navodi CDC.

- direktan kontakt sa telesnim tečnostima ili lezijama

- kontakt sa kontaminiranom odećom ili posteljinom

CDC je upozorio da, iako svako može da dobije majmunske boginje, bolest se širi globalno među homoseksualcima i biseksualnim muškarcima. Ali, majmunske boginje nisu polno prenosiva bolest.

"Svako može da prenese majmunske boginje kontaktom sa telesnim tečnostima, ranama ili respiratornim kapljicama kada je blizu nekoga", rekao je dr Džon Bruks, glavni medicinski službenik CDC-ovog oodseka za prevenciju HIV-a/AIDS-a.

Simptomi majmunskih boginja

Kod osoba sa majmunskim boginjama može  da se razvije groznica ili oticanje limfnih čvorova. Glavobolja, iscrpljenost i bolovi u mišićima su česti simptomi.

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili telu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mehurići, piše Eat This, Not That, prenosi N1 Zagreb.

Osobe sa majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može da traje dve do četiri nedelje, a većina ljudi se oporavlja bez lečenja. Period inkubacije može da traje sedam do 14 dana, navodi CDC.

Osoba sa majmunskim boginjama može da bude zarazna od jednog dana pre nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma.

Komentari

Vaš komentar