Na šta bi trebalo da obratite pažnju kada vežbate na visokim temperaturama ?

Zdravlje 24. jul. 202114:25
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Vežbanje na visokim temperaturama tokom letnjih meseci može dodatno da optereti telo, pa je važno znati granice i slušati šta nam telo govori.

Telesna aktivnost na visokim temperaturama može da bude opasna.

Povezane vesti

Ona može da dovede do povećanog nivoa stresa i do bolesti povezanih sa vrućinom, uključujući toplotni udar i dehidrataciju.

Trener Jamie Barnard, otkrio je na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Pijte dosta tečnosti

Hidratacija je važna bez obzira u kojim uslovima vežbate, ali naročito je presudna kada vežbate na visokim temperaturama.

Kad temperature porastu više se znojite, pa konzumiranje vode pomaže u nadoknadi tečnosti izgubljene preteranim znojenjem.

Nemojte preterivati

Važno je da znate gde su vam granice, kao i i da slušate svoje telo.

Ako ste relativno novi u vežbanju ili se vraćate nakon pauze, trebalo bi da prilagodite vežbanje umerenom intenzitetu.

Pogledajte vremensku prognozu pre nego što krenete

Trebalo bi da obratiti posebnu pažnju na vremensku prognozu i da izbegavate vežbanje u najtoplijem delu dana. Idealno vreme bilo bi rano ujutru ili uvečer kada je temperatura podnošljivija i manje opasna.

Ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje

Pre nego što počnete da vežbate stavite kremu za sunčanje, pokušajte to da učinite najmanje 30 minuta ranije kako bi koža imalo vremena da upije kremu.

Nosite pravu opremu

Odlučite se za prozračnu, laganu i široku odeću koja dopušta znoju da isparava, tako da se možete efikasno rashladiti. Takođe, na zaboravite na kape za zaštitu od sunca, piše Healthista.

Komentari

Vaš komentar