Matični mleč – lek iz prirode koji ima i nuspojave

Zdravlje 22. maj. 202208:10 > 08:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Matični mleč je mlečna izlučevina koju proizvode pčele radilice i time hrane matice. Osnovni sastojci matičnog mleča su: belančevine, vitamini, hormoni, masti, šećeri, voda, ali i aminokiseline.

Matični mleč se koristi kao prirodni lek za razna stanja, a smatra se da je on najzdraviji proizvod iz prirode. Takođe se veruje da je upravo matični mleč tajna Kleopatrine lepote.

Povezane vesti

Može da se kupi u obliku praha, kada je matični mleč osušen ili u izvornom obliku kada je gust i liči na med. Postoje istraživanja koja pokazuju da matični mleč deluje i na neplodnost kod žena i muškaraca.

Prednosti matičnog mleča

Matični mleč ima protivupalna i antibakterijska svojstva, a uz to je i antioksidans. Sadrži i posebne proteine i vitamine grupe B. Osim toga, matični mleč može da pomogne kod ublažavanja raznih simptoma. Tako matični mleč:

– skraćuje vreme prehlade ili gripa

– pomaže kod zarastanja rana i oporavka kože

– smanjuje nivo holesterola

– reguliše nivo šećera u krvi

– usporava proces starenja kože

– poboljšava rad imunoskog sistema

– olakšava simptome menopauze i PMS-a

– povećava libido

Matična mleč i neplodnost

Osim navedenih blagodeti, matični mleč može da pomogne i kod neplodnosti kod žena i muškaraca. On je ključan za plodnost pčela, a istraživanja koja su sprovedena na štakorima, zečevima, ovcama i bivolima dokazuju kako ovaj sastojak deluje i na plodnost sisara.

Matični mleč poboljšava ravnotežu hormona i utiče na kvalitet spermatozoida.

Istraživanje je pokazalo da su određene doze matičnog mleča kod ženki štakora podstakle folikulogenezu i povećale nivo hormona jajnika. Istraživanja koja su sprovedena na ljudima su pokazala da matični mleč utiče na spermatozoide, ali nema naučnih podataka o tome kako utiče na plodnost kod žena. Upravo zbog toga su potrebna dodatna istraživanja.

Kako se koristi matični mleč?

Brzo se kvari na visokim temperaturama, pa najčešće dolazi u manjim pakovanjima. Svež matični mleč se drži u frižideru, a uzima se oko tri do pet grama dnevno u dve doze tokom dana.

Matični mleč u prahu se uzima u nešto drugačijim dozama, gram do dva grama, dva puta dnevno i najbolje na prazan želudac. Matični mleč se stavlja ispod jezika i čeka se da se otopi.

Matični mleč – nuspojave

Osobe koje su alergične na med i pčelinje proizvode trebalo bi da izbegavaju i matični mleč. Osim toga, ako se nakon konzumiranja pojavi osip ili bilo kakve promene na koži, potrebno je odmah prestati sa korišćenjem.

Komentari

Vaš komentar