Majmunske boginje: Nemačka naručila vakcinu, Francuska za ciljanu kampanju

Zdravlje 24. maj. 202218:02
Podeli:
Izvor: Foto; Shutterstock

Nemačka je naručila 40.000 doza vakcina protiv velikih boginja da bude spremno za sprovođenje vakcinacije ako epidemija majmunskih boginja uzme maha u Nemačkoj, dok je Francuska preporučila ciljanu kampanju vakcinacije.

Govoreći na konferenciji za medije, nemački ministar zdravlja Karl Loterbah rekao je da za sada računa na period izolacije zaraženih osoba u trajanju od bar 21 dana kako bi se suzbilo širenje.

Povezane vesti

Do sada, pet slučajeva majmunskih boginja zabežleno je u Nemačkoj, svi kod muških osoba, rekao je Lotar veler, čelnik nemačkog instituta Robert Koh za zarazne bolesti, koji je takođe govorio na konferenciji za medije.

Nemačka je naručila vakcinu Imvaneks protiv velikih boginja kompanije Bavarian Nordik.

Desetak zemalja EU, SAD, Velika Britanija i Kanada potvrdilo je slučajeve majmunskih boginja na svom tlu.

Francuske zdravstvene vlasti (HAS) takođersu preporučile da se započne sa ciljanom kampanjom vakcinisanja protiv majmunskih boginja, vakcinom protiv velikih boginja.

HAS kaže kako preporučuje da se odmah čim se potvrdi slučaj i bolesti kod nekog pacijenta, krene sa vakcinisanjem odraslih koji su bili u kontaktu s njim i koji se smatraju rizičnima.

Zdravstveni radnici koji su bili izloženi zaraženoj osobi bez lične zaštite takođe bi trebalo da dobiju vakcinu, dodaje HAS.