Loše strane uzimanja melatonina pre odlaska na spavanje

Zdravlje 06. maj 202221:34 > 21:361 komentar
spavanje
Izvor: Pixabay

Naš mozak prirodno proizvodi hormon melatonin kada boravimo u mraku. Međutim, budući da se lučenje melotonina razlikuje od osobe do osobe i budući da neki imaju problema sa spavanjem, mnogi posežu za dodacima ishrani da bi se uspavali.

Jedna od prednosti melatonina u obliku tableta, kapsula ili pastila je to što utiču na duboki san.

“Melatonin je bezbedan kad se uzima u malim dozama i kratkoročno”, kaže dr Dina Adimulam za „Eat This“. Savetuje ipak konsultacije s lekarom jer uzimanje ovog hormona kao dodatka ishrani može imati ružne nuspojave.

Pre nego što uopšte odlučite uzimati melatonin, budite sigurni da vam neke navike ne ometaju san.

Može imati kontraindikaciju s nekim lekovima

Konsultacija s lekarom pre početka uzimanja melotonina posebno je važna za osobe koje već koriste neki oblik terapije. Ako imate bilo kakav zdravstveni problem, nikako nemojte uzimati melatonin na svoju ruku.

Stručnjaci kažu da su kontraindikacije primećene s lekovima koji razređuju krv (antikoagulansi) i lekovima protiv napadaja. Naime, neki od tih lekova znaju poremetiti san pa se posezanje za melatoninom ne čini tako neobično, ali svakako se savetuje – ne bez konsultacije s lekarom.

Kratkoročne nuspojave

I dok lekovi uvek sadrže oveće popise nuspojava, ni s melatoninom nije puno drugačije. Dakle, ako odlučite pokušati s njim, očekujte nuspojave.

Uobičajene nuspojave uključuju glavobolje, vrtoglavicu, mučninu i smušenost, a javljaju se u blagom obliku.

Dugoročne posledice uzimanja melatonina nisu poznate jer se istraživao samo kratkoročni uticaj. Ali, stručnjaci sumnjaju u veliku korist suplemenata.

Može sniziti nivo energije i raspoloženja

Osobe koje imaju poremećaje u raspoloženju poput depresije mogu osetiti pogoršanje simptoma ako uzimaju melatonin pre spavanja. On, naime, može uticati na snižavanje nivoa energije jer opušta telo i priprema ga za san.

S druge strane, neki stručnjaci kažu da se taj učinak može ublažiti uzimanjem vitamina D koji prirodno popravlja raspoloženje.

Teško pogađa starije osobe

Starije osobe će pre razviti nuspojave, a najčešće se radi o ošamućenosti i letargiji. Američka akademija medicine spavanja 2015. izdala je preporuku starijima koji pate od demencije da ne uzimaju melatonin.

Ako ga uzmete previše, može imati kontraefekat

Zvuči ironično, ali prevelika količina melatonina suprotno utiče na san. Može dovesti do stanja budnosti što je suprotno od onoga što se pokušava postići, piše Eat This.

Komentari

Vaš komentar