LIPA: Oboleli od limfoma apeluju na zdrave ljude da se vakcinišu

Zdravlje 15. sep 202116:1413 komentara
Beogradski sajam, vakcinacija, koronavirus
Izvor: REUTERS/Zorana Jevtic

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma "LIPA" Maja Kocić izjavila je da mnogi oboleli od te bolesti ne smeju da se vakcinišu protiv koronavirusa, a da kod mnogih vakcina nema učinka, te je apelovala na zdravu populaciju da se vakciniše, jer time čuva i sebe i one najugroženije.

„Veliki broj pacijenata nema mogućnost da se vakciniše zbog oslabljenog imunog sistema ili aktivnog lečenja, a oni koji se vakcinišu nemaju te benefite vakcinacije poput zdravog čoveka, odnosno pitanje je da li će ta vakcina zaista i delovati“, navela je Kocić na tribini „Mi ne možemo čekati“, održanoj povodom 15 godina rada Udruženja „LIPA“ i svetskog dana borbe protiv limfoma.

Ona je objasnila da je limfom maligna bolest limfocita, belih krvnih ćelije zaduženih za odbranu organizma od infekcija.

„Pacijenti sa limfomum imaju oslabljen imuni sistem, što zbog prirode bolesti, što zbog terapija koje primaju. Taj sistem ostaje trajno urušen tokom čitavog života“, kazala je Kocić.

Prema njenim rečima, u Srbiji oko 1.200 ljudi godišnje oboli od limfoma.

„Simptomi limfoma su uglavnom bezazleni, a pored uvećanih limfnih žlezda javljaju se blago povišene temperature, kašalj, gubitak daha i težine, koje lekari primarne zaštite ne mogu odmah da prepoznaju, pa je neophodno javiti se specijalisti“, rekla je predsednica „LIPE“.

Kocić je navela da se u prvoj liniji lečenja uglavnom koriste hemioterapije i zračne terapije, a ukoliko to ne da rezultate onda se uglavnom ide na transplataciju koštane srži, a zatim na inovativne terapije.

„Nisu sve inovativne terapije registrovane u Srbiji, a mi se trudimo da apelujemo na RFZO i druge institucije da te terapije budu dostupne“, kazala je Kocić.

Komentari

Vaš komentar