Lekari u Njujorku izveli prvu uspešnu transplantaciju lica i obe ruke

Zdravlje 04. feb. 202118:333 komentara
Podeli:
Izvor: NYU Langone Health/Handout via REUTERS

Njujorški lekari izveli su prvu uspešnu transplantaciju lica i obe ruke u svetu, a 22-godišnji Džo Dimeo (22) je dobio "drugu šansu za život".

Dimeo je bio žrtva stravične saobraćajne nesreće 2018. godine, u kojoj je zadobio opekotine na 80 posto svog tela. Vrhovi prstiju su mu amputirani, a izgubio je usne i očne kapke, piše BBC.

U avgustu prošle godine podvrgnut je operaciji koja je trajala čak 23 sata, a u njoj je učestvovao tim od 140 medicinskih radnika.

Operacija, za koju se sad može sa sigurnošću reći da je prošla uspešno, dala mu je, kako kaže, „drugu šansu za život“.

Inače, mladić je stradao u vožnji pri povratku kući iz noćne smene. Zaspao je za volanom, a auto se pri skretanju sa puta zapalio.

Proveo je četiri meseca na odeljenju za negu za stradale od opekotina, uključujući i period koji je proveo u indukovanoj komi. Prošao je više od 20 rekonstruktivnih operacija, ali uspeo je da vrati samo deo funkcija svojih ruku i lica.

Prošle godine preporučen mu je tretman na NYU Langone bolnici u Njujorku, gde su urađene transplantacije lica i ruku.

“Želeli smo da mu damo ne samo operaciju zbog koje je izgledao bolje, nego je to moralo i da funkcioniše idealno, pogotovo kada su ruke u pitanju”, rekao je Eduardo Rodrigez, direktor Programa za transplantaciju lica.

Dimeo je proveo 45 dana na intenzivnoj nezi nakon operacije i još dva meseca u bolnici, gde je morao da nauči kako da otvori kapke i koristi “nove” ruke.

Kako je kazao Rodrigez, Dimeo je jedan od “najmotivisanijih pacijenata” koje je ikad upoznao, a na rehabilitaciji je radio i do pet sati dnevno.

“Želi da se bavi sportom, voli da igra golf i želi da se vrati na teren. Uvek me impresionira težina koju može da podigne i jačina njegovog stiska”, dodao je.

S druge strane, ni pacijent nije krio zadovoljstvo.

“Ovo je dar koji dobijete jednom u životu i nadam se da će porodica donora biti utešena znajući da deo njega i dalje živi sa mnom. Moji roditelji i ja vrlo smo zahvalni što sam dobio ovu drugu priliku“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar