Lek plitidepsin pokazao pretkliničku efikasnost u lečenju kovida-19

Izvor: Foto: Shutterstock

Španska farmaceutska kompanija "PharmaMar" saopštila je da je u časopisu "Science" objavljen rad koji potvrđuje da njen lek plitidepsin poseduje "snažnu pretkliničku efikasnost" u lečenju kovida-19.

Studija koju je „in vitro“ i „in vivo“ sproveo tim naučnika iz Njujorka, San Franciska i Pariza pokazala je da lek utiče na smanjenje replikacije virusa, što je rezultiralo 99-postotnim smanjenjem virusnog opterećenja u plućima životinja tretiranih plitidepsinom, objavio je  časopis Science.

Povezane vesti

„Verujemo da podaci kojima raspolažemo i početni pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja kompanije „PharmaMar“ ukazuju na to da bi plitidepsin trebalo razmotriti kada su pitanju proširena klinička ispitivanja u lečenju kovida-19″, prenoo je ovja časopis.

Lek, koji je već odobren na nekim tržištima za lečenje tumora, blokira protein povezan sa kovidom-19.

Svojstvo leka da izazove toksične efekte na jednome organu, organskom sistemu ili više njih dobro je poznato odranije, a do sada sprovedena ispitivanja pokazala su da pacijenti dobro podnose doze koje su pritom korišćene, objasnili su iz ove kompanije.

Kompanija „PharmaMar“ saopštila je da je u pregovorima sa raznim regulatornim agencijama koja će joj omogućiti početak treće faze ispitivanja leka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar