Krompir – vrsta ugljenih hidrata koju bi ipak trebalo jesti

Zdravlje 21. jul. 202119:10 > 19:121 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako su na lošem glasu, ugljieni hidrati su jedan od tri makronutrijenata potrebnih u ishrani da bi vaše telo dobijalo energiju.

Ako njih izbacite, ne samo da ćete izbaciti glavni izvor energije nego ćete imati i vrlo ograničen jelovnik. Ključ je samo da pronađete komplekse ugljenih hidrata koji odgovaraju vašem organizmu.

Povezane vesti

Ali, kada bi se birao najbolji ugljeni hidrat koji bi trebalo jesti, to bi svakako bio krompir. Kada ga  pravilno pripremite, recimo u rerni ili kao salatu, može biti veoma zdrava opcija, piše Eat This, Not That.

Krompir je prepun vlakana

Među najvažnijim nutrijentima u kropmiru su svakako vlakna. I to ona topiva i netopiva, koja pomažu  probavu, snižavaju nivo šećera u krvi i holesterola i čine vas sitima.

Imaju više kalijuma nego banane

Banane su poznate zbog količine kalijuma koju sadrže, ali zapravo to nije ni približno količini koju sadrže krompiri. Jedan srednji krompi sadrži 897 miligrama kalijuma, što je duplo više od banane koja ima 422 miligrama.

Bogati su i ostalim nutrijentima

Pored vlakana i kalijuma, krompir je bogat i drugim nutrijentima poput C i B vitamina, mangana, magnezijuma, fosfora, niacina i folata.

Krompiri su najzasitnija hrana

Nijedna druga hrana nije toliko zasitna kao krumpir i to kada ga jedete samog.

Bogati su rezistentnim skrobom

Ovaj skrob nije lako probaviti, ali on hrani dobre bakterije u vašem digestivnom traktu. Osim toga, zbog njega ste duže siti.

Komentari

Vaš komentar