Kritično bolesni pacijenti sa kovidom sporo se bude nakon respiratora

Zdravlje 17. mar. 202213:302 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U poređenju sa prosečnom brzinom buđenja pacijenata nakon "skidanja" sa respiratora, kritično bolesnim osobama sa koronavirusom često je potrebno mnogo duže da povrate svest, utvrdili su naučnici.

Američki naučnici pregledali su podatke 795 pacijenata hospitalizovanih sa teškim oblikom kovida-19 u tri medicinska centra tokom prva dva talasa pandemije.

Povezane vesti

Svi su bili na respiratorima najmanje šest dana, tokom kojih su bili u komi.

Nakon" skidanja" sa respiratora 72 odsto se na kraju osvestilo, ali kod 25 odsto pacijenata je trebalo najmanje 10 dana da se probudi, a 10 odsto 23 ili više dana da se oporavi.

Pacijentima koji su doživeli najviše epizoda nedostatka kiseonika trebalo je najduže da povrate svest, izjavili su naučnici u časopisu "Annals of Neurology".

"Naši nalazi ukazuju na to da se za pacijente sa teškim kovidom odluka o prekidu održavanja života ne bi trebalo da temelji samo na produženim razdobljima nesvesti, jer bi ti pacijenti na kraju mogli da se oporave", rekao je dr Jan Klasen sa Medicinskog centra Irving Univerziteta Njujork-Presbiterijan/Kolumbija u saopštenju.

"Ovi nalazi nam daju tačnije informacije za usmeravanje porodica koje odlučuju da li će nastaviti terapiju za održavanje života kod pacijenata sa kovidom-19 bez svesti", naveo je u saopštenju Klasenov kolega dr Brajan Edlov iz Opšte bolnice Masačusets.

Komentari

Vaš komentar