Koronavirus može da uništi moždane ćelije, a naučnici otkrivaju kako

Zdravlje 15. avg 202213:35 > 13:425 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nova studija pružila je najubedljivije dokaze do sada da virus SARS-CoV-2 ulazi u ljudski mozak, gde inficira ćelije zvane astrociti, koje pružaju metaboličku podršku neuronima.

Prema pisanju časopisa PNAS, istraživači su istraživali kako patogen menja metabolizam ovih ćelija, prouzrokujući lučenje jedinjenja koja narušavaju vitalnost neurona i na kraju dovode do neuronske smrt, prenosi IFL Science.

Povezane vesti

„Neurološki simptomi su među najčešćim komplikacijama kovida-19, van pluća, koji pogađaju više od 30 odsto pacijenata“, pišu autori.

Međutim, do sada je ostalo nejasno da li su ovi efekti rezultat sistemskih promena izazvanih virusom ili direktne infekcije mozga i centralnog nervnog sistema (CNS).

Da bi to istražili, autori studije počeli su sa procenom 81 osobe koja je patila od blagih simptoma kovida-19 bez potrebe za hospitalizacijom.

U poređenju sa 81 zdravom osobom iz kontrolne grupe, ovi učesnici su pokazali više nivoe anksioznosti i depresije i veću atrofiju u regionu mozga zvanom orbitofrontalni korteks, koji je ranije bio povezan sa poremećajima anksioznosti.

Da bi utvrdili kako virus izaziva uništavanje moždanih ćelija unutar ove ključne strukture, tim je analizirao uzorke moždanog tkiva 26 ljudi koji su umrli od komplikacija povezanih sa kovidom-19.

Virus SARS-CoV-2 pronađen je u astrocitima kod pet osoba, što je navelo autore studije da pomisle da je patogen možda bio prisutan u mozgu ostalih 21 ispitanika, uprkos tome što nije otkriven u malim uzorcima koji su korišćeni za studiju.

Astrociti pružaju metaboličku podršku neuronima, snabdevajući ih energijom koja im je potrebna za funkcionisanje. Analiza proteina eksprimiranih astrocitima zaraženim SARS-CoV-2 otkrila je ključne metaboličke promene, uključujući smanjenje proizvodnje laktata, koji je neophodan za aktivnost i preživljavanje neurona.

Na osnovu ovog zapažanja, istraživači navode da „infekcija SARS-CoV-2 izaziva neurotoksični sekretorni fenotip u astrocitima što dovodi do povećane smrti neurona.

Tim je otišao i korak dalje u istrazi, pa je pokušao da utvrdi kako virus inficira moždane ćelije. U plućima, SARS-CoV-2 inficira ćelije koristeći svoj šiljasti protein da se pričvrsti na receptore koji se nazivaju ACE2 receptori.

Nakon uvođenja virusa u moždane ćelije u petrijevoj šolji, istraživači su otkrili da šiljasti protein cilja na drugačiji receptor, poznat kao NRP1, kako bi inficirao astrocite. Kada su NRP1 receptori bili blokirani neutralizujućim antitelima, virus je izgubio sposobnost da napadne ove ćelije.

„Naši nalazi su u skladu sa modelom u kom SARS-CoV-2 može da dopre do centralnog nervnog sistema pacijenata sa kovidom-19, inficira astrocite putem NRP1 interakcije i sekundarno naruši funkciju i održivost neurona“, pišu autori studije.

Oni dalje navode da bi „ove karakteristike mogle da objasne oštećenja i strukturne promene uočene u mozgu pacijenata sa kovidom-19“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar