Konzumiranje previše vode može da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje

Zdravlje 15. jun 202219:07 > 19:117 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Leta su topla i sparna, a uz mnoštvo planiranih aktivnosti i više zabave na otvorenom, važno je ostati hidriran. Ako ne pijete dovoljno tečnosti, možete da dehidrirate, čak i blaga dehidratacija može da prouzrokuje ekstremni nedostatak energije i iscrpljenost.

Telo se sastoji od oko 50 do 70 odsto vode. Svaki organ, ćelija i tkivo u telu zahteva vodu jer ona štiti tkiva, pomaže u održavanju normalne telesne temperature i podmazuje zglobove.

Povezane vesti

Takođe, pomaže telu da se oslobodi otpada kada se znojimo, mokrimo i praznimo creva.

Prema Nacionalnoj akademiji nauka, inženjeringa i medicine SAD, ženama tokom dana treba 11.5 šoljica  vode, a muškarcima 15.5.

Ako pijete više od toga, dovodite se u opasnost. Dr Majk Bol za Eat This, Not That naveo je opasne nuspojave konzumiranja previše vode.

Konzumiranje previše vode može da naškodi bubrezima

Ako pijete više vode od preporučene dnevne doze, izlažete se riziku od hiponatremije, poznate i kao trovanje vodom. Preterivanje s vodom može da naškodi bubrezima, odnosno oteža im izbacivanje viška vode.

„Kada popijete više vode, ona se prvo apsorbuje u krvotok, a zatim bubrezi filtriraju taj višak i uklanjaju ga iz tela kao urin. Za tipičnu zdravu odraslu osobu, bubrezi mogu da uklone oko litar vode na sat.To znači da konzumiranje više od jednog litra vode za sat vremena duže od nekoliko sati dovodi čoveka u opasnost od toga da ima previše vode u telu, kao i nekih nuspojava“, objašnjava dr Bol.

Simptomi hiponatremije uključuju povraćanje, mučninu, osećaj zbunjenosti, zaboravnost i glavobolje, navodi Insider. Ako ne reagujete odmah, mogu da se jave halucinacije, napadi, nerazgovetan govor, osećaj slabosti, grčenje mišića, otežano funkcionisanje mozga, čak i koma.

Prema rečima doktora, intoksikacija vodom verovatnije će se dogoditi pojedincima koji se bave ekstremnim fitnesom i piju puno vode umesto da konzumiraju elektrolite.

Takođe, opasnost vreba osobe koje učestvuju u takmičenjima u ispijanju vode i one s mentalnim poteškoćama zbog kojih svesno ili nesvesno piju previše vode.

Komentari

Vaš komentar