Kombinacija Fajzerove, AstraZenekine i Modernine vakcine za bolji imuni odgovor

Zdravlje 07. dec. 202113:367 komentara
Podeli:
Izvor: Foto; Shutterstock

Velika britanska studija o kombinaciji vakcina protiv kovida-19 pokazala je bolji imunski odgovor kod pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneke ili Fajzer/Bajonteka, a devet nedelja kasnije dozu vakcine kompanije Moderna.

„Ustanovili smo da je u celome svetu imunska reakcija na kombinaciju vakcina zaista dobra, zapravo je viša od praga postavljenog kod dve doze vakcine Oksford/AstraZeneke“, rekao je Rojtersu Metju Snejp, profesor na Oksfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

Povezane vesti

„Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primeni  vakcina daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane da kombinuju vakcine različitih farmaceutskih kompanija u prvoj i drugoj dozi, ako im ponestane zaliha“.

„Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama sa niskim i srednjim dohotkom u kojima se stanovnici još uvek vakcinišu prvim dvema dozama“, rekao je Snejp i dodao:

„Želimo da kažemo da ne morate čvrsto da se držite pravila o primanju vakcina istog proizvođača kada dobijate drugu dozu i da je u redu primiti različite vrste vakcina, naročito ako to ubrzava program vakcinacije“.

Ako primite nakon AstraZenekine vakcine dozu Moderne ili Novavaksa, u organizmu će se pokrenuti proizvodnja većeg broja antitela i bolji odgovor T ćelija u poređenju sa vakcinacijom dvema dozama AstraZenekinom vakcinom, objasnili su naučnici sa Univerziteta Oksford.

Studijom sprovedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se vakcinacija Fajzer/Bajontekovom vakcinom, nakon koje je usledilo vakcinisanje Moderninom vakcinom pokazalo boljom u odnosu na dve uobičajene doze Fajzer/Bajontekovom vakcinom.

Vakcinacija Fajzer-Bajontekovom pa Novavaksovom vakcinom podstaklo je proizvodnju većeg broja antitela u poređenju sa vakcinacijom dvema dozama vakcina AstraZeneke, tvrde naučnici.

Rezultati studije Univerziteta u Oksfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu „Lancet“, ne izazivaju zabrinutost kada je u pitanju bezbednost.

Mnoge zemlje su pribegavale kombinovanju različitih vakcina i pre nego što su objavljeni pouzdani podaci o tomu, jer su se siromašne države suočile sa rastućim brojem zaraženih, sa malim zalihama vakcina i sporim procesom vakcinacije zbog bezbednosnih razloga.

Dugotrajnost zaštite koju nude vakcine je pod nadzorom, a zbog porasta broja slučajeva zaraze razmišlja se i o dopunskim dozama. Nove varijante koronavirusa, među kojima su delta i omikron, povećale su pritisak za time da se kampanja vakcinacije ubrza.

„Rezultati istraživanja u sklopu kojih se kombinovanje vakcina različitih tehnologija, Fajzerove i Modernine na bazi mRNK, vektorske vakcine AstraZeneke i Novavaksove vakcine  na bazi inaktiviranog virusa, mogli bi da doprinesu novim pristupima imunizaciji protiv drugih bolesti“, rekao je Snejp.

Studija je pokazala i da je prva doza AstraZenekine vakcine nakon koje je osoba vakcinisana bilo kojom drugom vakcinom izazvala vrlo snažan odgovor organizma u skladu sa rezultatima istraživanja iz juna.

Svrha studije je bila da ukaže na to da kombinovanje, odnosno mešanje raznih vakcina nije bitno lošije od standardnog rasporeda vakcinacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar