Koliko su nam suplementi kolagena zaista potrebni?

Zdravlje 09. okt 202117:30 > 17:52
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kolagen se pojavljuje kao sastojak sve više proizvoda. Kao osnovni protein ljudskog organizma, pomaže nam na više načina, a posebno može da bude koristan za ljude koji se bave sportom.

Nepristrasan i stručan osvrt na kolagen ponudila je dijetetičarka Linia Patel, portparolka Britanskog udruženja za dijetetiku.

Šta je kolagen?

„Kolagen je jedan od osnovnih proteina u telu. Nalazi se u kostima, mišićima, tetivama, kosi, hrskavici, pa čak i u krvnim sudovima. Većina ljudi misli da je važan isključivo za kožu.

Povezane vesti

Kako starite, nivo kolagena se prirodno smanjuje. Na to koliko se brzo smanjuje, utiču brojni faktori –  ishrana, izlaganje suncu, pušenje i nivo stresa.

Ne možemo da znamo koliko kolagena imamo u telu, ali mogli bismo da primetimonnjegov nedostatak. Pojava bora, manja fleksibilnost tetiva i ligamenata ukazuju na nedostatak kolagena.

Nešto slabiji mišići, bolovi u zglobovima i problemi sa crevima takođe su povezani sa kolagenom.

Možemo li dobiti kolagen putem hrane?

„Kolagen nastaje kombinovanjem tri aminokiseline. Ove aminokiseline se mogu naći u namirnicama bogatim proteinima iz životinjskih proizvoda. Namirnice koje podstiču sintezu kolagena su: riba, piletina i govedina ili supa od tog mesa. Vegetarijanci ga i dalje mogu dobiti iz hrane poput mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova, ali ako bi ih uzimali u većim količinama.“, smatra Patel.

Da li uravnotežena ishrana može da zadovolji potrebe za kolagenom?

„U proizvodnji kolagena, čak i kad spojite tri aminokiseline zajedno, još uvek su vam potrebni vitamin C, cink i bakar za njegovu proizvodnju. Zbog toga vam je potrebna zdrava uravnotežena ishrana. Dobri izvori vitamina C su voće i povrće, a cink se nalazi u mesu, mlečnim proizvodima i mahunarkama, koje takođe sadrže i bakar“.

Istraživanja o dodacima kolagena

„Kolagen kao suplement  je relativno nova tema i istraživanje o tome je prilično ograničeno. Mnoga postojeća istraživanja obično finansiraju proizvođači samog suplementa. Međutim, u naučnom svetu to znači da su rezultati verovatno pristrasni.“

Prednosti uzimanja suplemenata kolagena

Većina istraživanja sprovedena su o zdravlju kostiju, zglobova i kože. U sportskom smislu, dobrobiti su povezane sa zdravljem kostiju i zglobova, prenosi Index.hr.

Istraživanje se uglavnom odnosi na osteoartritis, a kolagen može da deluje na smanjenje bola i smanjenje ukočenosti.

Nedostaci korišćenja suplemenata kolagena

Suplementi kolagena bi trebalo da se uzimaju na duže staze, praktično ceo život, jer od kratkotrajnog uzimanje gotovo da nema neke koristi.

Komentari

Vaš komentar