Koliko dugo se alkohol zadržava u organizmu?

Zdravlje 03. jul 202122:34 > 18. avg 2021 20:5213 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vožnja pod uticajem alkohola nije opasna samo za vozača, već i za one koji mu se nađu na putu. I bez obzira na to, mnogi od njih i dalje sedaju za volan vođeni mišlju da se ništa loše neće dogoditi. Ponekad i male količine alkohola mogu da utiču na našu sposobnost da bezbedno upravljamo vozilom.

Da li uopšte znamo koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?

„Kada alkohol uđe u krv, on prolazi kroz jetru koja ga razgrađuje. Za razgradnju je odgovoran enzim alkohol-dehidrogenaza, čija količina prisutna u jetri zavisi o učestalosti uzimanja hrane. Dakle, ne samo da konzumiranjem na prazan želudac osećamo njegove efekte vrlo brzo, nego se alkohol i duže zadržava u krvi i ima jači uticaj na mozak“, kaže dr Džordž  Kob, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam.

Povezane vesti

„Glavni posao vaše jetre je filtriranje krvi koja teče iz vašeg probavnog sistema u ostatak tela. U procesu razgradnje alkohola koji konzumirate, jetra nailazi na toksine. Preteranim konzumiranjem alkohola jetra može da postane masna, a mogu da nastanu i ožiljci koji onda ograničavaju protok krvi. To može da prouzrokuje smrt ćelija jetre, što može da oslabi njenu funkciju“, ističe Kob.

Koliko će se alkohol zadržati u vašem telu zavisi od vaše visine, težine i godina.

„Većina ljudi pola pića može razgraditi za sat vremena, odnosno 30 mililitara. Prosečno vreme potrebno da jetra razgradi čašu od 250 mililitara vina su tri sata. Za pola litra piva biće potrebna dva sata“, ističe Kob.

Prema američkim Centrima za lečenje zavisnosti, alkohol može da se otkrije do šest sati kasnije u krvi, oko 12 do 24 sata u dahu, mokraći i pljuvački i do 90 dana u kosi.

Komentari

Vaš komentar