Koliko će jaja biti zdrava zavisi i od načina pripreme

Zdravlje 18. jan. 202113:45 > 18:36
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Jaja su neverovatno hranjiva namirnica i sadrže relativno malo kalorija.

Ona su bogata belančevinama, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i raznim drugim hranjivim supstancama u tragovima.

Povezane vesti

Međutim, način na koji pripremate jaja može da ima važnu ulogu u tome koliko će ona biti hranljiva.

Na osnovu analize najpopularnijih metoda pripremanja jaja došlo se do najzdravijeg načina za pripremu ove, veoma važne namirnice u ljudskoj ishrani.

Kuvana

Tvrdo kuhana jaja kuvaju se u ljusci u kipućoj vodi između šest i 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da žumance bude tvrdo. Što ih dužee budete kuvali, žumance će postati čvršće.

Poširana

Poširana jaja se pripremaju tako što se razbiju u vrućoj vodi i kuvaju se od dva do tri minuta.

Pržena

Pržena jaja se razbiju u nauljeni vruć tiganj i možete ih pržiti samo s jedne strane kako biste dobili jaje na oko ili s obe strane.

Pečena

Pečena jaja pripremaju se u posudi za pečenje u vrućoj rerni.

Kajgana

Kajgana se priprema tako da se jaja izmute u posudi, a onda sipaju u vruć naučjen tiganj i mešaju na umerenoj temperaturi dok se ne ispeku.

Omlet

Da biste napravili omlet, jaja se izmute, pa sipaju u vruć nauljen tiganj i polako prži na umerenoj temperaturi dok ne postanu čvrsta. Za razliku od kajgane, omlet se ne meša nakon što se jaja sipaju u tiganj.

Mikrotalasna pećnica

Mikrotalasne pećnice mogu da se koriste za pripremanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuvanje jaja u mikroralasnoj pećnici potrebno j manje vremena nego za šporetu.  Međutim, obično nije dobra ideja jaja u ljusci pripremati  na ovaj način jer se pritisak u njima može brzo povećati i ona mogu da eksplodiraju.

Kuvanjem jaja neke hranjive supstance  mogu postati lako svarljive

Kuvanje jaja čini ih sigurnijima za jelo, a takođe olakšava probavu nekih njihovih hranjivih sastojaka. Jedan od primera za to su proteini u jajima. Studije su pokazale da ona postaju lako svarljiva kada se zagreju.
Nedavno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da koristiti 91 odsto proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51 odsto u sirovim jajima, piše Healthline.

Smatra se da do ove promene u varenju dolazi jer toplota prouzrokuje strukturne promene u proteinima jaja.

U sirovim jajima velika proteinska jedinjenja su odvojena jedna od drugih i sklupčani u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuvani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze sa ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuvanom jajetu lakše su za vaše telo.

Proteini u sirovim jajima takođe mogu da ometju dostupnost mikrohranjivog biotina. Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

U sirovim jajima protein u belancima nazvan avidin veže se na biotin, čineći ga nedostupnim za upotrebu. Međutim, kada se jaja kuvaju, toplota prouzrokuje strukturne promene u avidinu, što ga čini manje efikasnim u vezivanju na biotin. To olakšava apsorpciju biotina.

Iako kuvanje jaja čini neke hranjive supstance lako svarljivim, one mogu oštetiti druge.

Ovo nije neobično. Kuvanje većine namirnica za rezultirat ima smanjenje nekih hranjivih sastojaka, posebno ako se pripremaju na visokim temperaturama i dužem vremenskom periodu.

Studije su ispitale ovaj fenomen u jajima. Jedno istraživanje je otkrilo da se u jajima kuvanjem smanjuje udeo vitamina A za oko 17 do 20 odsto.

Kuvanje takođe može značajno da smanji broj antioksidanata u jajima, a jedno istraživanje pokazalo je da uobičajene metode pripremanja, uključujući mikrotalasnu pećnicu, kuvanje i prženje jaja, smanjuju broj određenih antioksidanata za šest do 18 odsto.

Takođe, kad se jaja pripremaju na visokim temperaturama, holesterol u njima može da oksidira i stvarori jedinjenja poznata kao oksisteroli. Neke ljude to zabrinjava, budući da su oksidirani holesterol i oksisteroli u krvi povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti

Sve u svemu, kraće i manje zagrevajuće metode kuvanja dovode do manje oksidacije holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni i kuvana (tvrda ili meka) jaja mogu biti najzdravija za jelo. Ovi načini pripremanja takođe ne dodaju nikakve nepotrebne kalorije.

Komentari

Vaš komentar