Koje navike mogu uništiti zdravlje srca

Zdravlje 21. okt 202211:111 komentar
Izvor: Shutterstock

Lekar Rodžer Blumental, direktor Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri bolnici Džons Hopkins Ciccarone kaže da se 80 odsto srčanih udara i kardiovaskularnih bolesti mogu prevenirati i ističe važnost prepoznavanja ranih znakova.

Koje su navike koje uzrokuju oštećenja srca piše Eat this, a prenosi N1 Zagreb.

Pušenje

Pušenje je grozno za zdravlje srca, kažu doktori, a prema American Heart Associationu, otprilike je 30 odsto smrti od srčanih bolesti povezano s pušenjem.

„Mnogi pacijenti pomisle na pluća kad je riječ o opasnostima pušenja, ali kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan na svijetu, a pušenje samo povećava taj problem“, rekao je kardiovaskularni kirurg G. Michael Deeb.

Izostanak vežbanja

Redovno vežbanje ključno je za zdravlje srca.

„Srce je mišić kome treba vežba. Merenje otkucaja srca tokom aerobnog treninga održava tu sistoličku funkciju. No, još je važnije to što redovna telesna aktivnost može dovesti do nižeg krvnog pritiska i stabilne telesne težine. A nakon što vam aerobna telesna aktivnost pređe u naviku, treninzima počnite dodavati i težinu koristeći tegove ili trake. Vežbanje čak i dva do pet puta nedeljno može pomoći u sprečavanju bolesti srca”, rekao je kardiolog Luke Laffin, prenosi Eat This.

Izbegavanje pregleda srca

Od vitalne je važnosti redovno odlaziti na preglede srca, posebno kako biste pratili faktore koji su izvan vaše kontrole.

„Na primer, ako prilagodite svoj životni stil i postanete aktivni i pratite ono što jedete, možete smanjiti loš holesterol za oko 25 do 30 odsto. Ali ostalo je genetski uslovljeno i ne možemo preokrenuti faktore rizika kao što su genetika, porodična istorija i starenje. U određenom trenutku, možda ćete morati uzimati lekove za prevenciju bolesti srca”, rekao je Laffin.

Jedenje previše brze hrane

Nezdrava hrana s visokim sadržajem šećera i ultraprerađenih ugljenih hidrata usko je povezana s bolestima srca.

„Konzumacija ultraprerađene hrane čini više od polovine dnevnih kalorija u prosečnoj američkoj ishrani i sve se više konzumira širom sveta. Budući da je loša ishrana glavni promenjivi faktor rizika za srčane bolesti, ona predstavlja kritičnu metu u naporima prevencije. Naši nalazi pridodaju sve većem broju dokaza koji upućuju na kardiovaskularne prednosti ograničenja ultraprerađene hrane”, rekla je Filipa Jul, asistentkinja na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Njujork.

Masne naslage na stomaku

Višak masnoće na stomaku povezan je s bolestima srca, čak i za one sa zdravim indeksom telesne mase.

„Studije koje su ispitivale odnos između abdominalne masnoće i kardiovaskularnih ishoda potvrđuju da je visceralna masnoća jasna opasnost po zdravlje“, kaže doktorka Tifani Pauel-Vajli, voditeljka Laboratorije za socijalne determinante gojaznosti i kardiovaskularnog rizika pri Nationalnom institutu za srce, pluća i krv u Betezdi u Merilendu.

Komentari

Vaš komentar