Koja vrsta kafe je najbolja za jetru?

Zdravlje 20. jul. 202110:39 > 11:43
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Novo straživanje objavljeno u "BMC Public Health" istraživalo je koje vrste kafe mogu da pomognu u smanjenju rizika od hronične bolesti jetre (CLD).

CLD je hronična upala koja prouzrokuje uništavanje tkiva jetre, što dovodi do razvoja ožiljačnog tkiva- fibroze i ciroze, a ciroza može da dovede do karcinoma  ovog organa.

Povezane vesti

Prethodna posmatranja i laboratorijske studije pokazali su da kafa može da zaštititi od razvoja CLD, uključujući cirozu i karcinom jetre, piše Very Well Fit.

U ovoj studiji istraživači su hteli da vide koja vrsta kafe je efikasnija u zaštiti zdravlja jetre – mlevena, instant ili ona bez kofeina.

„Pokazali smo da je konzumiranje svih vrsta kafe, uključujući kafu bez kofeina, instant i mlevenu, povezana sa smanjenim rizikom od ishoda bolesti jetre“, kaže profesor Džonatan Faloufild, glavni istraživač na Univerzitetu u Edinburgu i jedan od autora ove studije.

„Konzumenti kafe imali su 21 odsto manju verovatnoću da će razviti hroničnu bolest jetre, 20 odsto manju verovatnoću da će razviti bolest masne jetre i 49 odsto manju verovatnoću od smrtnoh ishoda kao posledice hronične bolesti jetre od onih koji ne piju kafu“, kaže Faloufild i dodaje:

„Kafa sadrži preko 1.000 jedinjenja, uključujući alkaloide, kofein i trigonelin, i smatra se da su neki od ovih antioksidanasa i jedinjenja korisni za ljudsko zdravlje, uključujući kofein, hlorogenu kiselinu, kaveol i kafestol“.