Ko sve ne može da se vakciniše i šta ako ste alergični na penicilin

Zdravlje 22. jan. 202116:37 > 17:1936 komentara
Podeli:

"Ko je imao alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini, ili ko je sklon teškim alergijama. Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alergijske reakcije tu ne spadaju", ovako je na pitanje ko ne može da se vakciniše protiv koronavirusa odgovorio imunolog Srđa Janković.

Jedno od pitanja na konferenciji posle sednice Kriznog štaba bilo je i da li alergični na penicilin mogu da se vakcnišu, jer pojedini građani kažu da su vraćani sa vakcinacije kineskom vakcinom, jer su alergični na penicilin.

„Samo po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama, ne postoji prepreka da se osobe ne vakcinišu ako su alergične, jer se u proizvodima ne koriste pernicilinski antibiotici“, objasnio je Janković.

Na pitanje da li se neka od dostupnih vakcina preporučuje trudnicama, Janković kaže da nijedna od njih nije ispitana na toj populaciji.

Povezane vesti:

„Ne može da se savetuje trudnicama, osobe koje znaju da su trudne se ne vakcinišu. Bile su neke osobe koje su se vakcinisale, a nisu znale da su trudne, ali nije bilo neželjenih dejstava. Što se tiče planiranja trudnoće, besmislene su izjave pojedinih da treba čekati godinu dana ili plašenje da ko se vakciniše neće moći da ostane u drugom stanju, sve preporuke kažu da ima smisla odložiti planiranje trudnoće dok prođe period vakcinacije, taj mesec i ništa više“, rekao je Janković.

Epidemiolog Tiodorović je rekao da u ovom trenutku nemamo zastoj u isporuci vakcina i da sve ide kako je i predviđeno.

„Bićemo u u situaciji da ćemo morati da obezbedimo Fajzerovu vakcinu onima koji su primili prvu dozu da da prime i drugu. Normalno je da se obezbedi veća količina onih vakcina za koje je iskazano veće interesovanje. Kinezi nam mogu ispostaviti milion doza svakog meseca“, rekao je.

Kako kaže, svaka prognoza je teška i zato građanima treba dati podstrek da izdrže.

„Zato su mere ostale, zato vakcinacija mora da se sprovodi organizovano. Ne smemo da shvatimo počela je vakcinacija, sad smo slobodni“, naglasio je.

Tiodorović je govorio i o vakcinaciji nepokretnih i polupokretnih osoba.

„U Beogradu je organizovano da se prevezu, ima i drugih situacija, kućne nege mogu da organizuju, ali mora da bude organizovano tako da ne samo sestra koja daje vakcinu bude tu, već da bude i lekar, po našem pravilniku obavezna je vakcinacija uz prisustvo lekara“, rekao je Tiodorović.

Imunolog Srđa Janković kaže da očekuje da neće biti problema za one koji planiraju putovanja u Evropu, a koji su primili rusku vakcinu Sputnik V ili kinesku Sinofarm.

Prema njegovim rečima, ruska vakcina je na putu da bude registrovana, dok za kinesku još nije predata dokumentacija.

„Za vakcinu Sputnjik V dokumentacija je predata Evropskoj agenciji za lekove. Za Sinofarm svi očekuju da će biti. Ja ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove“, rekao je i dodao da će sve vakcine koje ispunjavaju dokaze o sigurnosti i efikasnosti biti registrovane po istim kriterijumima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar