Kineski naučnici rade na metodi koja bi mogla da uspori starenje

Zdravlje 20. jan. 202117:30 > 12:007 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kineski znanstvenici rade na razvoju nove genske metode zahvaljujući kojoj su uspeli da odlože neke efekte starenja na laboratorijskim miševima i produže im životni vek. To otkriće bi jednog dana moglo doprineti sličnoj primeni na ljudima.

Metoda, detaljno opisana u radu objavljenom u stručnome časopisu „Science Translational Medicine“ početkom januara, temelji se na inaktivaciji gena nazvanog „kat7“ koji naučnici smatraju ključnim faktorom za starenje ćelija.

Povezane vesti

Pritom su koristili specifičnu terapiju i u tome su prvi u svetu, rekla je jedna od supervizorki projekta, profesorka Kju Jing, specijalista za proces starenja i regenerativnu medicinu na Institutu za zoologiju Kineske akademije nauka (CAS).

„Nakon šest do osam meseci primetili smo poboljšanje u izgledu miševa i vitalnije kretanje, a najvažnije je da smo uspeli da produžimo životni vek za oko 25 odsto“, rekla je Kju.

Tim biologa sa različitih odeljenja CAS-a koristio je metodu CRISPR/Cas9 nastojeći da proučena hiljade gena i pronađu one koji su bili posebno snažni pokretači senescencije, što je termin koji se koristi za opis ćelijskog starenja.

Uspeli su da identifikuju 100 gena od njih oko 10.000, a „kat7“ je bio najefikasniji kada je u pitanju posebno snažan uticaj na starenje ćelija, rekla je Kju.

„Kat7“ je jedan od više desetina hiljada gena koji se nalaze u ćelijama svih sisara. Kineski istraživači su ga deaktivirali u jetri miševa metodom koja se naziva lentiviralni vektor.

„Uspeli smo da testiramo funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, u mezenhimskim progenitornim ćelijama, u ljudskim ćelijama jetre i u ćelijama jetre miševa. Ni u jednoj od njih nismo otkrili nikakvu toksičnost. Kod miševa nismo otkrili nikakve nuspojave. Uprkos tome, moramo priznati da je metoda daleko od toga da se može primenjivati u ispitivanjima na ljudima“, rekla je Kju.

„Bez sumnje, i dalje moramo da testiramo funkciju gena „kat7″ i u ostalim ljudskim ćelijskim tipovima i u ostalim organima miševa, kao i među drugim životinjama pre nego što primenimo ovu strategiju u sklopu istraživanja starenja ljudi. Nadamo se da nam je idući korak testiranje ove metode na primatima, ali i za to nam treba mnogo više istraživanja“, rekla je Kju.

„U svakom slučaju, nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo način da u doglednoj budućnosti odložimo starenje čak i za vrlo mali procenat“, rekla je naučnica.

Komentari

Vaš komentar