Kakve rezultate daje konzumiranje tople vode s limunom?

Zdravlje 11. jan 202113:3011 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Već duže vreme se piše o uticaju tople vode i limuna na zdravlje, a jedini način da se to sazna je da se proba.

Mnoge poznate ličnosti ovu “čarobnu kombinaciju” redovno koriste, Ramba Amadeusa, Miranda Ker, Žizel Bundšen i Gvinet Paltrou su samo neke od njih.

Povezane vesti

Prvi savet koji je dao Rambo Amadeus bio je da se na prazan stomak popije čaša mlake vode s limunom.

Ono što prvo pomislite je da vitamin C ne može da škodi, naročito u doba pandemije. A da bi se videlo ima li promena ili ne trebalo je probati.

Ovako je izgledao eksperiment sa vodom i limunom koji je devojka sprovela u trajanju od mesec dana, iz nedelje u nedelju, piše Nova S.

Prva nedelja

Dakle, naoružala sam se kilogramom limuna i čim bih ustala, posle umivanja, iscedila bih pola limuna u čašu. Pomislila sam kako je nešto zdravo na prazan stomak verovatno šok za moj organizam koji je pre svega navikao na kofein u jutarnjim satima.

Sok od jednog limuna navodno sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 odsto preporučene dnevne doze za muškarce i 40 odsto od preporučene dnevne doze za žene. Ipak, zbog kiselog ukusa bilo mi je bolje da ipak pijem vodu sa pola limuna.

Već drugog dana sam, priznajem, zaboravila da popijem vodu s limunom, pa sam trećeg svoj jutarnji alarm nazvala “Limun!!!”. To je pomoglo da ostatak nedelje praktikujem svoj zdravi ritual redovno.

Druga nedelja

Sredinom druge nedelje saznala sam da je moja cimerka pozitivna na koronavirus. Nisam osećala nikakve simptome, ali bila sam uverena da me nije zaobišao. Na moje veliko iznenađenje, test je bio negativan. Okej, pomislila sam, verovatno samo privremeno. Ali do kraja njenog infektivnog perioda uspela sam da se sačuvam od zaraze.

Naravno da čovek ne može da ne pomisli na limun – možda je ojačao moj imunitet u značajnoj meri. A možda je i test bio lažno negativan. Ne postoji empirijski način da proverim, tako da sve ostaje na ličnom doživljaju.

Za limun se veruje da njegovi blagotvorni sastojci, zajedno sa vitaminom C, jačaju imunitet, štite organizam od prehlada i gripa, otklanjaju simptome astme i drugih respiratornih oboljenja, poboljšavaju moždanu funkciju, regulišu krvni pritisak, pospešuju apsorpciju gvožđa u organizmu – dakle limun praktično “leči sve”. Koliko je to tačno, ne znam, ali moguće je da pomaže imunitetu.

Kako sam počela da radim od kuće, vodu sa limunom, sada već deo moje ustaljene rutine, ispijam polako, sa uživanjem – ne žurim da što pre skuvam i kafu kao pre svega ovoga.

Treća nedelja

Na početku ove nedelje, nakon sedam dana ispijanja jutarnje vode s limunom, zapravo primećujem jednu promenu: mnogo brzo ogladnim. Zapravo, ja inače retko kada doručkujem, jednostavno ujutru nemam apetit, pa prvi obrok inače imam oko 13 časova.

Ako je doručak zaista najvažniji obrok, ne piše mi se dobro. S druge strane, post od 16 i više sati je glavna fora autofagije koju sad isprobavaju maltene svi oko mene, pa eto možda ima nešto i u preskakanju doručka.

Dakle, već oko 10 sati bih bila veoma gladna – da li je to limun ubrzao moj metabolizam? Kako nisam radila laboratorijske analize pre i posle uvođenja vode s limunom ujutro, mogu samo da nagađam. Ali ja sam odjednom počela da jedem ranije, što mi je svakako bilo neuobičajeno.

Nisam razvila sumnjive simptome virusa – krajem nedelje sam odahnula. Inače, kad sam pomenula sestri koja je student medicine da pijem vodu s limunom, rekla mi je kratko da ću dobiti gastritis. Ah, ti lekari.

Četvrta nedelja

Primetila sam neke užase na licu koji nisu uobičajeni za moju kožu i bila sam spremna da nekako okrivim limun za to – ali uskoro mi je počeo ciklus, pa eto odgovora.

Osim apetita koji je nastavio da raste, nisam primetila druge promene još uvek. Razmišljam – kako se ovaj napitak preporučuje za mršavljenje ako zapravo povećava glad?

To je ukratko i epilog mog malog eksperimenta: iz ličnog primera ne mogu da tvrdim da će voda sa limunom bilo kako uticati na vaše zdravlje, osim da će vam povećati apetit i verovatno malo ojačati imunitet.

Svakako nije loša navika, posebno verujem leti, kada dođe kao malo osveženje. Da li podiže energiju ili ne, nisam primetila.

Kažu i da je dobra protiv bubrežog kamenca, za osvežavanje daha, čišćenje organizma, limfni sistem, pH ravnotežu… Možda treba više od mesec dana ispijanja da bi se otkrilo prija li organizmu ili ne.

U svakom slučaju ne očekujte preporod organizma bez dobre ishrane, fizičke aktivnosti i mentalne higijene.

Komentari

Vaš komentar