Kako umiriti ljuto dete u sekundi?

Zdravlje 18. sep 202122:00
Izvor: Shutterstock

Jedna od vodećih australijskih stručnjakinja za roditeljstvo Megi Dent kaže da bi roditelji ljutito dete, koje ima izlive besa, trebalo da umire jednostavnim pitanjem.

Ona smatra da bi na taj način roditelji mogli da umire dete veoma brzo. Kako kaže, dete će se tako fokusirati na vas, a ne na ono zbog čega je besno.

Povezane vesti

„Dobri primeri pitanja su: „Da li je to bio auto tvog tate?“; “ Da li želiš nešto da popiješ?“ ili neka druga pitanja koja bi mogla da zaokupe pažnju deteta.

„Pitanja koja skreću pažnju deteta sa onoga što ga ljuti mogu da mu pomogne da misli o nečemu drugom“, napisala je.

Iako deo roditelja smatra da je ideja dobra, drugi se uopšte ne slažu.

„Dete bi trebalo da oseti emociju i procesuira je“, ili „Možete detetu dopustiti da nauči da su ljutnja i tuga emocije kojih ne bi trebalo da se boji“, smatraju roditelji.

Ometanje je prema nekim stručnjacima jednostavna strategija koja je dobra u situacijama u kojima ponašanje može da predstavlja problem.

„Isticanje nečeg zanimljivog, nova igra ili grimase su izvrstan način da odvratite deci pažnju kad postanu nervozna ili imaju poteškoća u odnosu sa drugima“, navodi Udruženje „Raising Children“, prenosi Index.hr.

Dobre tehnike odvraćanja pažnje uključuju davanje deci nove igračke, promenu igre ili prostora u kom borave. Takođe, možete da promenite aktivnost koju radite ili da počnete da pevušite pesmu da biste im odvratili pažnju, savetuje „Raising Children“.

Međutim, u nekim slučajevima ova metoda ne deluje. To se obično događa kad je dete previše uznemireno da bi se smirilo.