Kako se stres odražava na kožu?

Zdravlje 13. okt. 202122:31 > 22:34
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nivo stresa direktno utiče na ten. Najčešće se javljaju akne, ekcem i uobičajeni problemi povezani sa starenjem kože.

Prema mišljenju stručnjaka, ljudima koji su pod stresom preti i veća verovatnoća da će zbog toga imati suvu kožu, podočnjake i otečene kapke.

To je zato što stres utiče na zdravlje creva, koje je direktno povezano sa zdravljem kože, kao i metaboličkim zdravljem, zdravljem mozga i imunitetom.

Povezane vesti

„Na našu kožu i mozak utiče isti hormoni i neurotransmiteri, što znači da ovaj dvosmerni put može da prenese svaki stres koji doživljavamo na našu kožu, i obrnuto“, objasnili su.

„Jednostavno rečeno, kada smo pod stresom, naš simpatički nervni sistem pokreće kortizol, naš hormon stresa, koji se oslobađa u naše telo, što kasnije aktivira naše reakcije“, dodali su.

Ovo je dobar mehanizam kad je u pitanju izbegavanje opasnosti, ali kad smo stalno pod stresom, to ima negativan uticaj na naše zdravlje.

Ako ste pod stresom nedelju dana, jedan mesec ili čak godinu dana, vaše telo, naročito koža, propušta bitne hranljive supstance i usporava rast novih ćelija kože.

Najbolji način da popravite ten ako ste pod stresom, je da se posvetite direktno izvoru problema, a ne da napadate simptome kremama i losionima, prenosi Index.hr

Stručnjaci za kožu preporučuju ublažavanje stresa i ishranom bogatom antioksidansima. Takođe preporučuju dovoljno kvalitetnog sna, povećan unos vode i brigu o zdravlju creva.

Komentari

Vaš komentar