Kako proveriti da li smo dehidrirali?

Zdravlje 01. jul 202211:273 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vreme najveće vrućine imaju povećani rizik od dehidratacije, zbog čega je važno piti dosta tečnosti. Ali, koliko tačno? Jedan od načina da proverite da li ste dehidrirali jeste brzi test stiskanja kože.

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija uzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj, prenosi Zadovoljna.rs.

Drugim rečima, vreme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji indikatori da je telu potrebna voda.

„Pre bih dehidrataciju povezao sa fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta“, kaže nemački dermatolog dr Kristof Libih.

Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

„Budući da sam dermatolog, mogu naravno da vidim da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost“, kaže on i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.

U vrućim danima, savetuje Libih, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

„Teško da možete popiti previše“, napominje.

Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najugodniji način.

Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, Libih kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo „hormona sreće“, napominje. Krema za sunčanje pritom neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje, piše Zadovoljna.hr.

Komentari

Vaš komentar