Kako organizam reaguje na unos proteina?

Zdravlje 29. apr. 202122:38 > 23:122 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Pokušavate da učinite pravu stvar za svoje telo i pružiti mu proteine ​​koji su mu potrebni za održavanje različitih telesnih funkcija, uključujući pomoć u izgradnji i održavanju mišića. Sve što pokušavate je da se kvalitetno hranite, a zauzvrat dobijate neprijatne gasove.

Istina je da proteinski gasovi zaista postoje i to je česta tema rasprave nutricionista.

Za početak, ne morate da smanjite unos proteinskih napitaka da biste suzbili nadutost. Verovatno ćete samo morati da prilagodite svoju ishranu.

Povezane vesti

„Uobičajeni mit je da će količina proteina koju uzimate povećati šanse za stvaranje gasova. Za to uopšte nema dokaza“, objašnjava gastroenterolog dr Samir Islam i dodaje:

„Vrsta proteina koje unosite, poput proteina iz mesa ili onih iz šejkova, imaju značajniju ulogu u stvaranju gasova“.

Većina životinjskih belančevina, poput jaja, govedine, svinjetine, živinskog mesa i ribe, sadrži sumpor koji može da doprinese stvarnju gasova. Ali kada je u pitanju vaš proteinski šejk, nisu  svi proteini krivi za ovaj problem. Obično vam šećeri stvaraju probleme, piše Men’s Health.

„Dodatak šećera u proteinskom napitku, poput ksilitola, manitola i fruktoze, pomažu u poboljšanju ukus, ali uništava vaša creva. To je takođe razlog zašto žvakaće gume bez šećera i dijetna pića bez šećera mogu da prouzrokuju gasove, nadutost i ponekad dijareju“, objašnjava doktor.

Ipak, ako ste vegetarijanac ili vegan, čak i biljni izvori belančevina, poput pasulja, soje i sočiva, mogu da prouzrokuju probavne probleme zahvaljujući oligosaharidima koji fermentišu bakterije u vašim crevima, kaže Rajan Masiel, dijetetičar iz Bostona.

Iako su povremeni gasovi potpuno zdrava i normalna pojava, ako redovno primećujete nadutost, dijareju ili zatvor, bilo bi dobro da se obradite svom lekaru da biste isključili medicinske probleme, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, pa čak i ozbiljnijih oboljenja, poput karcinoma debelog creva.

Komentari

Vaš komentar