Kako nedostatak sna utiče na način na koji hodamo?

Podeli:
Izvor: Shutterstock

Svi znamo koliko je dobar san važan. Nedovoljno sna može da utiče na naše raspoloženje, ponašanje, ali da bude povezano sa raznim zdravstvenim problemima, ali nedavna studija je pokazala da nedostatak sna utiče i na to kako hodamo.

Novo istraživanje pokazuje da gubitak sna utiče na način na koji osoba hoda. Tačnije, može da ima uticaj na sposobnost pojedinca da hoda sa svrhom, izbegava prepreke i održava ravnotežu.

Povezane vesti

Dok su naučnici nekada mislili da je hodanje potpuno automatizovan proces, nova otkrića pokazuju da to jednostavno nije slučaj i da možete, u stvari, da budete nesigurni na nogama ako ste neispavani.

Studija objavljena u „Scientific Reports“, proučavala je studente na Univerzitetu u Sao Paulu, koji su spavali u proseku oko šest sati noću.

Polovina grupe je izdržala celu noć pre nego što je od svih zatraženo da urade test na traci i koračaju uz ritam metronoma.

Oni koji su bili lišeni sna nisu bili u ritmu, propuštali su zvučne signale i, generalno, imali su lošiji rezultat, prenosi Metro.

Oni koji su pokušali da smanje nedostatak sna tako što su ga nadoknađivali vikendom, bili su malo bolji u ovom zadatku.

Međutim, ovu tehniku ne podržavaju stručnjaci, koji naglašavaju da promena vašeg redovnog vremena spavanja i buđenja za 90 minuta, u bilo kom smeru, može da poveća rizik od srčanog udara ili srčanih bolesti.

Komentari

Vaš komentar