Kako ljubljenje utiče na organizam?

Zdravlje 14. feb 202113:30
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Zahvaljujući ljubljenju s nekim koga volite ne samo da ćete se vi i vaš partner osećati dobro nego ćete tako i učvrstiti vašu vezu.

Ali ispostavilo se da ljubljenje ima i zdravstvenih prednosti.

Povezane vesti

Na primer, možda niste raspoloženi za ljubljenje voljene osobe kada vas boli glava, ali upravo to bi vam moglo pomoći da se rešite glavobolje.

Ali to nije sve.

Ljubljenje kao i zagrljaj utiče na razne procese koji se dešavaju u samom organizmu.

Vaše arterije bi mogle biti zdravije

Studija je pokazala da ljudi koji su se češće ljubili imaju niži nivo holesterola. Kad se ljubite, vaše telo počinje da proizvodi više oksitocina. Ovaj hormon pomaže u ublažavanju stresa i teskobe koji mogu da doprinose visokom nivou holesterola. Ljubljenje takođe može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, piše Bright Side.

Alergijska reakcija može postati manje intenzivna

Ljubljenje smanjuje stres i ispunjava vas pozitivnim emocijama, što može pomoći čak i u ublažavanju simptoma alergije.

Lice bi vam moglo izgledati mlađe

Veliki broj mišića lica uključen je u proces ljubljenja, pa toutiče na tonus vašeg lica kao pravi trening. Ljubeći se u  samo jedan minut možete sagoreti čak do 26 kalorija, a budući da ljubljenje povećava protok krvi u vašem licu, ono može da podstakne proizvodnju kolagena i elastina, što bi moglo da pomogne da vaše lice izgleda mlađe.

Glavobolja ili grčevi mogu postati blaži

Ako vas boli glava ili vas muče menstrualni grčevi, možda bi bilo dobro da pokušate da ublažite bol poljupcem. Ljubljenje širi vaše krvne sudove i snižava krvni pritisak, što može pomoći u smanjenju bola.

Utiče i na vaše zube

Ljubljenje povećava proizvodnju pluvačke koja može da zaštititi vaše zube od štetnih bakterija i i tako sprečiti propadanje zuba.  Međutim, vaša oralna higijena i higijena vašeg partnera vrlo su važne jer postoje i bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba i koje se mogu preneti kad se ljubite.

Možda ćete se osećati manje pospano

Dopamin takođe utiče na vaš nivo energije. Ako vam je nivo dopamina nizak, možda ćete se osećati umornije i trebaće vam više sna nego obično. Zato ljubljenje može da poveća budnost.

Komentari

Vaš komentar