Kada je vežbanje najefikasnije za osobe sa dijabetesom tipa 2?

Zdravlje 13. feb 202117:30
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Bilo kakvo vežbanje je bolje od nevežbanja, ali nemaju svi taj luksuz da mogu da odu u teretanu kad god žele. Ali ako ste muškarac, a posebno ako ste van forme i patite od dijabetesa tipa 2, nova studija je otkrila koje je za vas najbolje doba dana za vežbanje.

Prema studiji objavljenoj u decembru prošle godine u časopisu „Physiological Reports“, „trening u popodnevnim satima dovodi do izraženijih metaboličkih prilagođenosti u poređenju sa treningom ujutru kod ljudi koji su metabolički ugroženi ili imaju dijabetes tipa 2“. Istraživači su zaključili da „popodnevno vežbanje ima više koristi“.

Povezane vesti

Studiju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Mastrihtu u Holandiji koji su pokušali da uspostave vezu između vežbanja i dijabetesa, kao i vremena sprovođenja vežbi, piše Eat This, Not That.

Kada su uporedili efekat vežbanja na muškarce koji su vežbali ujutru  (od 8 do 10 sati) i popodne (od 15 do 18 sati), istraživači su zaključili da je poslepodnevno vežbanje imalo veći efekat.

Iako istraživači ističu da ne mogu da objasne zašto je to slučaj, vodeći autor studije ima barem jednu teoriju.

On je za „New York Times“ rekao da je popodnevno vežbanje pomoglo učesnicima da „brže metabolizuju svoje poslednje obroke“ pre večeri, što je dovelo do efekta na njihov san i njihovo celokupno zdravlje.

Bez obzira na razlog, zaključak se poklapa sa onim što su zaključili i mnogi vodeći hronobiolozi koji su ispitivali vezu između vežbanja i  cirkadijskog ritma koji utiče na bezbroj vaših fizioloških procesa, od vašeg sna do hormona i metabolizma.

 

Komentari

Vaš komentar