Južna Afrika: Dve doze Fajzera štite od hospitalizacije u 70 odsto slučajeva

Zdravlje 15. dec. 202113:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Čini se da su dve doze Fajzer/Bajontek vakcine protiv koronavirusa pružile su 70 odsto zaštite od hospitalizacije u Južnoj Africi poslednjih nedelja, prema velikoj studiji koja ukazuje na slabiju efikasnost vakcina u borbi protiv omikron soja.

Studija koju je objavilo najveće privatno zdravstveno osiguranje u Južnoj Africi, „Discovery Health“, zasnivala se na više od 211.000 pozitivnih rezultata testova na koronavirus.

Povezane vesti

Oko 78.000 tih rezultata od 15. novembra do 7.decembra pripisano je omikronu, iako to nije potvrđeno laboratorijski.

To znači da studija ne može da ponudi konačne nalaze o soju koji je Svjetska zdravstvena organizacija označila „zabrinjavajućim“ i koju je registrovala u više od 60 zemalja.

Južnoafrički naučnici do sada su potvrdili da je u oko 550 pozitivnih testova utvrđen omikron soj, pri čemu je taj soj činio 78 odsto analiziranih uzoraka iz meseca novembra, više od prethodno dominantnog soja delte.

Južna Afrika upozorila je svet na omikron krajem prošlog meseca, alarmirajući da bi to moglo da izazove još jedan talas globalnih infekcija što je dovelo do nametanja ograničenja putovanja iz Južne Afrike.

Dnevni broj zaraženih u Južnoj Africi poslednjih dana je porastao na oko 20.000.

Nalazi iz studije su među prvima iz stvarnog života o zaštiti koju vakcine pružaju od omikron soja.

Dosadašnje studije sprovodile su se u laboratorijskim uslovima i pokazale su smanjenu efikasnost dveju doza vakcina protiv omikron soja. Treća doza vakcina poboljšavala je zaštitu.

Stručnjaci zdravstvenog osiguranja „Discovery Health“ u saradnji sa Južnoafričkim većem za medicinska istraživanja (SAMRC) izračunali su da dve doze Fajzer-Bajontek vakcine nude 70 odsto zaštite od hospitalizacije u poređenju sa nevakcinisanima i 33 odsto zaštite od infekcije.

Prema studiji to predstavlja pad od 80 osto u zaštiti od infekcije.

„Discovery Health“ je upozorio da bi nalaze studije trebalo smatrati preliminarnima.

Glenda Grej, predsednica SAMRC-a, rekla je da je ipak ohrabrujuće što se čini da vakcina Fajzer/Bajintek nudi dobru zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacije.

Studija takođe pokazuje da se zaštita od hospitalizacije zadržava u svim starosnim grupama, kod osoba od 18 do 79 godina, uz nešto niži nivo zaštite za starije osobe.

Zaštita od prijema u bolnicu takođe je dosledna u nizu hroničnih bolesti uključujući dijabetes, hipertenziju, hiperkolesterolemiju i druge kardiovaskularne bolesti.

Čini se da deca imaju 20 odsto veći rizik za hospitalizaciju sa komplikacijama tokom četvrtog talasa koji je povezan sa širenjem delta soja, pa omikrona, nego tokom prvog talasa, uprkos veoma niskoj apsolutnoj incidenciji, navodi se u studiji.

Međutim, naučnici dodaju da ne mogu sa sigurnošćuda  povežu omikron sa većim brojem hospitalizacija dece, do kojih je možda došlo i zbog drugih faktora.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar