Italijanska studija: Antitela nakon infekcije prisutna najmanje osam meseci

Zdravlje 11. maj. 202119:035 komentara
Podeli:
Izvor: Filippo MONTEFORTE / AFP

Antitela koja neutrališu kovid prisutna su u krvi najmanje osam meseci nakon infekcije, pokazuje italijanska studija.

Ovo važi „bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih patologija“, navodi se u studiji koju je sprovela prestižna bolnica San Rafaele iz Milana u saradnji sa institutom za javno zdravlje.

„Prisustvo antitela, iako se vremenom smanjuje, dugotrajno je: osam meseci nakon dijagnoze, samo tri pacijenta“ od njih 162 (od kojih je 29 umrlo) nije više bilo pozitivno na test na antitela, precizira se u studiji.

Pored toga, rana pojava antitela je, kako se ističe, „od ključne važnosti za uspešnu borbu protiv infekcije: oni koji ne uspeju da ih proizvedu u prve dve nedelje nakon zaraze imaju veći rizik od razvoja teških oblika kovid-19“.

Zahvaljujući tehnikama koje su već korišćene za proučavanje anti-HIV vakcina, istraživači su razvili novu metodu za procenu antitela koja neutrališu SARS-CoV-2.

Studija je sprovedena na 162 pacijenta pozitivna na koronu (67 odsto su muškarci prosečne starosti 63 godine) koji su došli u hitnu službu u San Rafaelo tokom prvog talasa pandemije u Italiji.

Prvi uzorci krvi prikupljeni su u trenutku postavljanja dijagnoze u martu-aprilu 2020. godine, a poslednji krajem novembra 2020. godine.

Od tih pacijenata, njih 57 odsto je imalo druge patologije i to uglavnom hipertenziju (44 odsto) i dijabetes (24 odsto).

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar