Istraživanje: Vakcine protiv kovida ne utiču na posteljicu žena

Zdravlje 31. maj. 202110:18 > 10:498 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Daniel Becerril

Najnovije istraživanje, koje je sprovela neprofitna mreža za pružanje zdravstvenih usluga u "Ilionoisu Northwestern Medicine", pokazalo je da vakcine protiv kovida-19 ne utiču na posteljicu žena.

„Videvši da nije bilo promena, da nije došlo do upale ili oštećenja posteljice, osećamo se još bolje što znamo da je ovo sigurna vakcina“, izjavio Šed Diring, predsedavajući Odeljenja materinsko-fetalnu medicinu u Dečijoj bolnici u San Antoniju.

Povezane vesti

Diring je rekao da je ovo istraživanje važnije nego što mnogi shvataju, jer je posebno proučavalo posteljicu – takozvani prozor u trudnoću.

„Nakon porođaja, naučnici su posmatrali posteljicu pod mikroskopom kako bi utvrdili da li postoje dokazi o upali ili oštećenju koje je moglo da nastane zbog vakcinisanja“, rekao je Diring.

Istraživanje je objavio „Časopis za akušerstvo i ginekologiju“, a u procesu proučavanja učestvovale su trudnice koje su primile vakcinu protiv koronavirusa, kao i one koje nisu.

Posteljica je organ prožet veoma gustim sistemom krvnih sudova koji čini vezu između materice i fetusa. Ovaj organ snabdeva fetus hranljivim materijama i odvodi otpadni materijal iz fetusa koji se zatim izbacuje napolje putem bubrega majke.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar