Istraživanje: Uticaj grljenja na osobe koje su pod stresom

Zdravlje 21. maj. 202220:27 > 20:291 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ako ste pod stresom u nekom periodu života, ono što želite je da se zagrlite s voljenom osobom. U pozadini te želje moglo bi da se krije naučno objašnjenje.

Stručnjaci smatraju da zagrljaj zaista ima moć u stresnim situacijama.

Izgleda da samo žene mogu da dožive ove prednosti

Nemački istraživači rekli su da bi se razlog mogao da se krije u tome što žene smatraju zagrljaje značajno prijatnijim od muškaraca.

One takođe pri grljenju proizvode više oksitocina, hormona ljubavi, koji služi kao protiveža kortizolu, hormonu stresa.

Povezane vesti

Istraživači sa Univerziteta Ruhr u Bohumu u Nemačkoj proučavali su parove starosti od 19 do 32 godine.

Svi učesnici bili su podvrgnuti testu izazivanja stresa, u kom su ih zamolili da drže jednu ruku u posudi sa ledenom vodom tri minuta.

Takođe su ih zamolili da održavaju kontakt očima s kamerom tri minuta. Pre testa polovina parova dobila je uputstva da se zagrle. Ostavljeni su u prostoriji 20 sekundi kako bi se podstakao prirodni doživljaj zagrljaja.

Istraživači su merili pokazatelje stresa, uključujući nivo kortizola kroz uzorke pljuvačke, kao i krvni pritisak, i ispitivali su raspoloženje učesnika pre i nakon eksperimenta.

Rezultati su objavljeni u časopisu Plos One i pokazuju da su žene koje su grlile svog partnera imale niži nivo kortizola nakon zadatka u poređenju sa onima u kontrolnoj  grupi.

Tim je ukazao da prisustvo i podrška drugih, posebno kroz dodir, mogu da deluju kao tampon-zona  prema telesnom odgovoru na stres, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar