Istraživanje: Od karcinoma u svetu godišnje umre 10 miliona ljudi

Zdravlje 05. feb. 202119:432 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Desetine hiljada naučnika na planeti traži svakodnevno načine da pomogne pacijentima obolelim od karcinoma, bolesti koja godišnje u svetu odnese 10 miliona života, saopštila je farmaceutska kompanija Takeda koja testira 16 novih lekova za obolele od karcinoma pluća, prostate, leukemije i čvrstih tumora.

Ta kompanija je povodom Svetskog dana borbe protiv raka navela da bi trenutno dostupne terapije mogle da spasu trećinu obolelih da nisu zapostavljeni prevencija i rana dijagnoza te bolesti.

„Danas svaki drugi pacijent živi pet ili više godina od dana kada mu je dijagnostikovan karcinom, a pre samo deset godina to je uspevalo tek svakom dvadesetom pacijentu. To je velika motivacija za naučnike da nastave dalje“, rekao je direktor za medicinska pitanja Takede za Srbiju Aleksandar Biljić Erski.

On je istakao da svake tri sekunde karcinom odnese jedan ljudski život, a najviše umrlih je od karcinoma pluća i debelog creva.

„Rizik od oboljevanja kod ovih tipova karcinoma može se umanjiti dobrim životnim navikama. Prevencija, rana dijagnostika i rano lečenje mogu značajno da smanje broj umrlih“, rekao je Biljić Erski i dodao da su ključni faktori smanjenje korišćenja duvana i alkohola, izmena ishrane i smanjenje gojaznosti.

Komentari

Vaš komentar