Istraživanje: Moderni sojevi gripa mogući direktni potomci gripa iz 1918. godine

Zdravlje 16. maj. 202217:073 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Virus sezonskg gripa H1N1 mogao bi da bude direktni potomak soja gripe iz 1918. koji je izazvao pandemiju, prema rezultatima nove studije koja baca više svetla na evoluciju virusa.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Nature Communications“, naučnici su proučavali genome uzoraka virusa prikupljenih u Evropi tokom pandemije 1918. godine, koja je u svetu odnela između 50 i 100 miliona života.

Povezane vesti

Istorijski medicinski zapisi upućuju na to da je pandemija dostigla vrhunac u jesen 1918. i da je trajala do zime 1919. godine, piše Independent.

Ali naučnici, među njima i oni sa Instituta Robert Koh u Nemačkoj, rekli su da je tek tridesetih godina prošlog veka potvrđeno da je reč o bolesti virusnog porekla.

Pozivajući se na prethodna istraživanja, rekli su da je virus koji je prouzrokovao pandemiju virusa gripe A (IAV) podtipa H1N1, nazvan tako na osnovu dva proteina na površini virusa gripe, hemaglutinina (H) i neuraminidaze (N).

S obzirom na retka sekvencioniranja virusa u tom periodu, naučnici smatraju da je genomska analiza virusa iz 1918. bila komplikovana.

U novoj studiji naučnici su analizirali 13 uzoraka pluća različitih pojedinaca, koji se čuvaju u istorijskoj arhivi muzeja u Nemačkoj i Austriji, a prikupljeni su između 1901. i 1931. godine.

Analiza je uključivala i šest uzoraka prikupljenih 1918. i 1919., a njom su naučnici uspeli da sekvencioniraju dva delimična genoma prikupljena u Berlinu u junu 1918. i potpuni genom prikupljen u Minhenu 1918. godine.

Zaključili su da je genomska raznolikost uzoraka u skladu sa kombinacijom lokalnog prenosa virusa, kao i prenosa na velike udaljenosti.

Upoređivanjem genoma pre i nakon vrhunca pandemije, naučnici su ustanovili da postoji varijacija u genu nukleoproteina, koji je povezan sa otpornošću na antivirusne odgovore i mogao je da omogući prilagođavanje virusa na ljudski organizam.

Njihovi nalazi zasnivaju se na analizi molekularne evolucije virusa i ukazuju na to da bi svi genomski segmenti modernog sezonskog gripa H1N1 mogli direktno da potiču od početnog pandemijskog soja iz 1918. godine.

Kažu i da je novo istraživanje u suprotnosti s ostalim hipotezama koje upućuju na to da je sezonski virus nastao reasortiranjem gena između različitih virusa.

S obzirom na to da su uzorci virusa još uvijek rijetki, istraživači kažu da nova studija ukazuje na značaj istraživanja povijesnih arhiva, kao i na uvid koji oni pružaju kada su posrijedi razvoj i širenje virusa.

Komentari

Vaš komentar