Istraživanje: Jutarnja šoljica čaja ili kafe mogla bi da smanji rizik od šloga

Zdravlje 20. nov. 202108:58 > 09:32
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Jutarnje ispijanje šoljice čaja ili kafe moglo bi drastično da smanji rizik od moždanog udara ali i demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Studija sprovedena na više od 360 hiljada učesnika tokom 10-godišnjeg perioda pokazala je da su oni koji su pili dve do tri šoljice kafe, tri do pet šoljica čaja ili kombinaciju četiri do šest šoljica oba napitka imali najmanji rizik od ova dva ozbiljna stanja.

Povezane vesti

Istraživači sa Medicinskog univerziteta Tianjin u Kini rekli su da rezultati pokazuju da bi umereno konzumiranje ovih pića moglo da bude ključ za održavanje zdravlja mozga. Demencija se odnosi na opšti pad funkcije mozga, ali može da bude podstaknuta šlogom, odnosno moždanim udarom.

Studija je analizirala muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine. Ispitanici su sami vodili evidenciju o konzumiranju čaja i kafe. Oni koji su pili dve do tri šoljice kafe ili čaja dnevno imali su 28 odsto manji rizik od demencije i 32 odsto manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje ne piju ta pića.

Tokom istraživanja 5.079 učesnika razvilo je demenciju, a njih 10.053 doživelo je bar jedan moždani udar, navodi se u časopisu „PLOS Medicine“, prenosi Index.hr.

Brojna istraživanja povezuju kafu sa boljim zdravljem mozga. Ali postoje i ona koja su pokazala da će prestanak uzimanja kofeina učiniti zube beljim i smanjiti krvni pritisak, što ima pozitivan efekat na celokupno zdravlje.

Komentari

Vaš komentar