Istraživači: Spajk protein oštećuje ćelije srčanog mišića

Zdravlje 29. jul 202213:30 > 13:335 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Koronavirus koristi šiljasti protein, odnosno "spajk protein" da probije ćelije srčanog mišića, takođe izaziva i napad na imunološki sistem, pokazalo je novo istraživanje.

Protein SARS-CoV-2 stupa u interakciju sa drugim proteinima u srčanim miocitima da izazove upalu, rekli su istraživači na naučnom skupu za osnovne kardiovaskularne nauke Američkog udruženja za srce 2022.

Povezane vesti

Istraživači su u eksperimentima, u kojima je korišćeno srce miša, upoređivali efekte šiljastog proteina CoV2 i šiljastog proteina iz drugačijeg, relativno bezopasnog koronavirusa, i otkrili su da samo SARS-CoV-2 šiljasti protein izaziva srčanu disfunkciju, uvećanje i upalu.

Dalje, otkrili su da je u inficiranim ćelijama srčanog mišića samo spajk protein SARS-CoV-2 stupio u interakciju sa takozvanim TLR4 proteinima (Toll-like receptor-4) koji prepoznaju napadače i pokreću inflamatorne odgovore.

Kod preminulog pacijenta sa kovidom-19, istraživači su pronašli SARS-CoV-2 šiljasti protein i TLR4 protein u ćelijama srčanog mišića i drugim tipovima ćelija. I jedan i drugi bili su odsutni u biopsiji zdravog ljudskog srca.

„To znači da kada se srce inficira SARS-CoV-2, ono će aktivirati TLR4 signalizaciju“, rekao je Zikiang Lin sa Instituta za medicinska istraživanja u Njujorku.

On navodi za Reuters da su „pružili smo direktne dokaze da je šiljasti protein toksičan za ćelije srčanog mišića i suzili osnovni mehanizam, jer šiljasti protein direktno dovodi do zapaljenja ćelija srčanog mišića“

„Radimo na testiranjima u laboratoriji kako bi došli do saznanja da li i kako šiljasti protein ubija ćelije srčanog mišića“, dodao je Lin.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar