Istezanje je važno i ne treba ga izbegavati

Zdravlje 13. apr. 202113:30 > 12:32
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da preskakanje jednog važnog koraka u vašoj fitnes rutini dugoročno može da vas košta. Ako preskačete vežbe istezanja, to bi moglo da prouzrokuje kako bol, tako i ozbiljne povrede.

Svi delovi vašeg tela, od mišića do kostiju i organa, okruženi su rastegljivom tankom ovojnicom koja se naziva fascija. Ova vlaknasta mreža ima niz slojeva koji se sastoje od kolagena, a voda između njih pomaže u strukturi svega što je u vama.

Povezane vesti

Ona deluje poput zaštitne mreže za vaše mišiće i zglobove, pomažući im da se pravilno kreću. Kad je fascija zdrava, ima glatku, fleksibilnu teksturu koja omogućava da mišići lako klize jedan pored drugog, a da se pritom ne oštećuju. Međutim, neke stvari mogu da dovedu do toga da fascija izgubi fleksibilnost i postane lepljiva ili čak tvrda, piše Healthline.

Sposobnost mišića da se istežu i skupljaju zavisi od stanja fascije koja ih okružuje. Ako je fascija zdrava, deluje poput potpuno nove gumice koja se isteže, ali i vraća u svoj prvobitni oblik. Na taj  način vaši mišići se ne mogu istezati do tačke povrede ili se predugo stezati. Ali ako se ne brinete za svoju fasciju, ona može da očvrsne oko mišića, sprečavajući ih da se istegnu i držeći ih u bolnom stanju.

Istezanje može da pomogne

Kad su vam mišići zategnuti, fascije oko njih će se stvrdnuti i oblikovaće kuglice kolagena nazvane adhezije. Ta prianjanja više nisu glatka i mogu da počnu da se lepe za drugo tkivo, prouzrokujući neusklađenost i ograničavajuće kretanje.

Istezanje mišića pomaže u eliminaciji stezanja zbog kog se okolna fascija stvrdnjava i ograničava vaše kretanje ili čak prouzrokuje bol i povrede.

Kada se istegnete na pravi način i u pravom trenutku, opseg pokreta vam se povećava. Možete da sprečite povrede ne samo mišića koje istežete već i drugih delova tela. Ako odvojite vreme za pravilno istezanje, pomoći ćete da se vaša fascija, mišići i telo bezbolno pokreću, piše Shape.

Komentari

Vaš komentar