Isporuka vakcine AstraZeneka Evropi manja od predviđene

Zdravlje 23. jan 202109:00
Astrazeneka Oksford vakcina koronavirus
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Firma AstraZeneka i univerzitet Oksford isporučiće Evropi manje vakcina protiv koronavirusa nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Razlog je pad proizvodnje u jednom pogonu, navela je ta britanska grupa za Frans pres.

Vakcinu protiv koronavirusa Astra Zeneke i Oksforda tek treba da odobri Evropska agencija za lekove (EMA). Agencija je javila 12. januara da su dobili zahtev da odobre vakcinu, i tada je navela da bi mogla da donese odluku 29. januara.

„Iako nema predviđenih rokova za isporuku naše vakcine, ako dobijemo odobrenje u Evropi, prve količine biće manje od prvobitnih planova zbog pada proizvodnje na jednom proizvodnom mestu za naš evropski lanac snabdevanja“, rekao je za Frans pres portparol AstraZeneke.

Evropska komisija je rezervisala do 400 miliona doza ove vakcine.

„Mi ćemo isporučiti desetine miliona doza Evropskoj uniji u februaru i martu, i nastavićemo da povećavamo obime proizvodnje“, dodao je portparol ne navodeći tačne količine.

Portparol Evropske komisije zadužene za zdravlje rekao je da je AstraZeneka potvrdila na sastanku upravnog odbora sa zemljama članicama EU da će biti promene u njihovim rokovima isporuke, i dodao da se Komisija trudi da sazna više o tome.

Evropska unija i EMA su pod pritiskom da ubrzaju odobrenje novih vakcina protiv koronavirusa.

Vakcina AstraZeneka/Oksford ima prednost jer je jeftinija za proizvodnju od njenih rivala a takođe je lakša za skladištenje i prevoz posebno od vakcine Fajzer/Biontek koja mora da se čuva na veoma niskim temperaturama od minus 70 stepeni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar