Ispitivanje: Kineska mRNK buster vakcina efikasnija protiv omikrona od Sinovaka

Zdravlje 01. jun 202218:00 > 18:114 komentara
Izvor: Shutterstock

Kandidat za vakcinu protiv kovida-19 kineske kompanije Valvaks Bajotehnolodži koristeći mRNK tehnologiju, pokrenuo je jači odgovor antitela protiv omikron varijante koronavirusa kao dopunske doze od Sinovakove vakcine, pokazali su podaci kliničkog ispitivanja.

Rezultat Valvaksovog kandidata za ARCov, koji tek treba da bude recenziran, dolazi u vreme kada se konkurencija na tržištu za buster doze protiv kovida u Kini intenzivira, gde je više od polovine od 1,4 milijarde stanovništva do sada dobilo vakcinu koja nije mRNK.

Povezane vesti

Među 300 zdravih odraslih osoba vakcinisanih sa dve doze ili Sinovak ili Sinofarm vakcine oko šest meseci ranije, nivo neutralizujućih antitela protiv omikrona kod onih koji su primili ARCov buster bio je 4,4 puta veći nego kod onih koji su primili treću dozu Sinovaka, rekli su istraživači.

ARCoV je najnapredniji kineski kandidat za mRNK vakcinu protiv kovida-19 u smislu napretka kliničkog ispitivanja. Međutim, veliko ispitivanje započeto prošle godine tek treba da generiše podatke o efikasnosti o tome koliko dobro može da smanji rizik od bolesti ili smrti, što izaziva zabrinutost investitora da li će i kada vakcina na kraju biti odobrena za upotrebu.

Manja dopunska studija nije testirala ARCoV paralelno sa drugim vakcinama za koje je takođe prijavljeno da daju jači odgovor antitela od treće doze Sinofarmove ili Sinovakove vakcine.

Pored zajedničkog razvoja ARCoV sa „Suzhou Abogen Bioscience“ i „Akademijom vojno-medicinskih nauka“, Valvaks je u partnerstvu sa startup-om „RNACure“ sa sedištem u Šangaju kako bi radio na zasebnom kandidatu za mRNA kovid-19.

Sinofarm i Sinovak takođe testiraju svoje omicron specifične vakcine kao potencijalne pojačivače.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar