Ispijanje piva ima i neprijatne simptome – zašto se javlja nadutost

Zdravlje 25. avg. 202120:066 komentara
Podeli:
pivo, alkohol
Izvor: Shutterstock

Pivo je pristupačno, a ukusno piće koje se savršeno uklapa u gotovo svaku priliku i druženje pa nije ni čudo da je toliko popularno.

Čuli smo da je kalorično, posebno zbog ugljenih hidrata, ali postoji još jedan negativan aspekt pijenja piva. Prema rečima dijetetičarke Lore Barak jedna od glavnih nuspojava pijenja piva je osećaj nadutosti.

Pivo, kao i ostala gazirana pića, može prouzrokovati nadutost jer ispušta ugljen dioksid u telo, kaže Barak.

Gasovi poput kiseonika, vodionika i ugljen dioksida potrebni su našem digestivnom traktu da bi pravilno radio i gradio prirodne bakterije koje razgrađuju hranu. Međutim, kad imamo višak bilo kojeg od ovih gasova, poput dodatog ugljen dioksida iz gaziranih pića, možemo doživeti neprijatnu nadutost.

“Svako je različit. Ja osetim nadutost nakon samo jednog piva, ntko će možda tek nakon par ispijenih”, dodaje Barak.

Osim zbog ugljen dioksida, nadutost se može javiti i zbog upale creva, koju izaziva konzumacija alkohola tokom određenog perioda. Kada je to uzrok, osim nadutosti dolazi i do rasta stomaka, a upala može da postane hronična i dovesti do problema s organima.

Zaključak je da je alkohol sasvim u redu kad se pije u umerenim količinama. Ako osetite nadutost i bol u stomaku dok pijete pivo, idući put odaberite drugu vrstu pića, piše Index.

Komentari

Vaš komentar