Ishrana za starije osobe koja topi kilograme i čuva kosti

Zdravlje 30. nov. 202114:42 > 14:533 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Zdrava telesna težina ključ je zdravlja i dugovečnosti, ali nakon određene dobi skidanje kilograma postaje sve teži zadatak. Dijete tada nisu najbolji odabir jer mnoge mogu da pogoršaju probleme poput gubitka mišićne mase i gustine kostiju, što je samo po sebi problem za starije ljude.

Srećom,nauka je potvrdila da je ishrana s visokim udelom proteina i malo kalorija verovatno najsigurniji i najefikasniji plan ishrane ako starite i želite da smršate.

Povezane vesti

Za jednu studiju objavljenu u „Journals of Gerontology: Medical Sciences“, 96  gojaznih odraslih starijih od 65 godina podeljeno je u dve grupe. Jedna  grupa je usvojila šestomesečni niskokalorični plan ishrane koji je uključivao više od jednog grama proteina na kilogram telesne težine i adekvatne dodatke kalcijumaa i vitamina D. Drugoj grupi naloženo je da jedu 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno.

Rezultati su pokazali da su učesnici prve grupe skupine izgubili u proseku osam kilograma, pri čemu se 87 odsto gubitka odnosi na telesnu mast. Tačnije, gubitak kilograma najvidljiviji je bio u središnjem delu tela, kukovima i bedrima, područjima važnima za smanjenje rizika od metaboličkih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Takođe, učesnici ove grupe održavali su mišićnu masu i gustinu kostiju. Druga grupa nije uočila te prednosti, piše Index.hr.

Ovaj nalaz upućuje na to da ishrana s niskim udelom kalorija, a visokim udelom proteina može da bude najsigurnija za starije ljude. Da biste svojoj ihrani dodali više proteina, jedite hranu poput nemasnog mesa, jaja, mahunarki i žitarica s visokim sadržajem proteina.

Komentari

Vaš komentar