Ishrana koja pospešuje rast kose

Zdravlje 23. jan. 202213:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Svi želimo bujnu kosu, ali širok raspon faktora, od genetike preko hormona do ishrane, određuje koliko brzo vaša kosa raste.

„Zdrava ishrana i zdrava kosa idu ruku pod ruku. U oba slučaja, unos dovoljno proteina uz fokus na zdravoj biljnoj hrani pomoći će vam da dobijete potrebne hranjive supstance, antioksidanse u protivupalnim jedinjenjima vezane za zdraviju kosu“, kaže stručnjak za ishranu Samanta Kaseti.

Povezane vesti

Drugim rečima, Ishrana bogata vitaminima i mineralima pomaže rastu kose i obezbeđuje da izbegnete gubitak kose povezan sa nedostatkom hranjivih supstanci.

Koliko će kosa biti zdrava zavisi o određenih hranjivim supstanci, kao što su proteini, biotin, vitamin A i vitamin C", dodaje Kaseti. Gvožđe i omega-3 masne kiseline odgovorni su za rast kose, dodaje ona.

Ako vam se čini da gubite više kose nego inače ili da jednostavno ne raste onoliko brzo koliko biste želeli, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom. U međuvremenu možete  da pokušate da u svoj jelovnik dodte više namirnica koje podstiču rast kose.

Prema dijetetičarima to su jogurt, jagode, prokelj, losos, sardina, jaja, sočiva, tofu, leblebije, inćuni, tunjevina, crveno meso, orašasti plodovi i semenke, prenosi index.hr.

Komentari

Vaš komentar